Putin și Xi subliniază intensificarea legăturilor energetice între Rusia și China

  • 29 Noiembrie 2022 13:40
Putin și Xi subliniază intensificarea legăturilor energetice între Rusia și China

Președinții Rusiei și Chinei, Vladimir Putin și, respectiv, Xi Jinping au subliniat marți intensificarea legăturilor energetice dintre cele două țări, ceea ce a permis Moscovei să-și crească cifra de afaceri cu 64% de la începutul anului și volumul exporturilor cu 10%, potrivit AGERPRES.

Președinții Rusiei și Chinei, Vladimir Putin și, respectiv, Xi Jinping au subliniat marți intensificarea legăturilor energetice dintre cele două țări, ceea ce a permis Moscovei să-și crească cifra de afaceri cu 64% de la începutul anului și volumul exporturilor cu 10%, potrivit EFE.

"Energia rămâne unul din domeniile-cheie și cele mai dinamice ale cooperării noastre economice", a spus Putin, într-un mesaj adresat participanților la cel de-al IV-lea Forum energetic ruso-chinez.

Președintele rus a subliniat că, recent, s-a reușit să se ajungă la un nivel foarte ridicat al relațiilor bilaterale în sectoarele petrolului și gazelor, cărbunelui și energiei electrice, în timp ce sunt implementate sistematic proiecte comune de amploare la centralele nucleare din China și în sectorul producției de gaz natural lichefiat.

Xi a menționat, la rândul său, că "cooperarea energetică între China și Rusia este piatra de temelie a cooperării practice dintre cele două țări" și servește, totodată, drept "forță eficientă pentru protejarea securității energetice globale", potrivit agenției oficiale de presă ruse TASS.

China devine cel mai mare consumator de energie rusească, a indicat și vicepremierul rus Aleksandr Novak. "Anul acesta, cifra de afaceri a sectorului energetic (rus) a crescut cu 64 % față de anul trecut, iar livrările au crescut cu aproximativ 10%", a spus el.

Oficialul rus a explicat că exporturile de gaz natural lichefiat din Rusia către China au crescut cu 32% între lunile ianuarie și octombrie ale acestui an față de aceeași perioadă a anului precedent.

Directorul executiv al companiei petroliere ruse Rosneft, Igor Secin, a remarcat că, în prezent, volumul de gaz natural lichefiat exportat în China din Rusia este relativ scăzut, dar a prognozat o creștere în viitor similară cu cea a livrărilor prin conducte (cu 60 % în acest an, conform calculelor sale).

China trebuie să crească continuu importurile de gaz rusesc prin ruta estică, proiect la care ambele țări lucrează deja, a afirmat vicepreședintele China National Petroleum Corporation (CNPC), Huang Yongzhang.

Proiectul rutei din Orientul Îndepărtat se află în faza de planificare, în termeni de concepție și estimare a costurilor, în timp ce negocierile continuă pentru furnizarea de gaze prin conducta "Forța siberiană-2", care va trece prin Mongolia către China.

Capacitatea acestei a doua "Forțe siberiene" va fi de 50.000 de metri cubi pe an, a explicat vicepreședinta Gazprom și director general pentru exporturi, Elena Burmistrova.

În ceea ce privește petrolul, șeful Rosneft a afirmat că, în primele 10 luni ale anului în curs, Rusia a crescut exporturile de țiței către China cu 9,5%, până la aproape 72 de milioane de tone față de aceeași perioadă din 2021, cifră pe care Huang a redus-o totuși la 33 de milioane de tone, notează EFE.

Huang a indicat că cele două țări au prelungit acordul de livrare a petrolului în vestul Chinei, ceea ce va garanta furnizarea a 100 de milioane tone de țiței.

În sectorul energiei electrice, Rusia consideră că livrările către țara vecină pot crește cu 11% până la sfârșitul anului, potrivit lui Novak.

Secin a declarat că Inter RAO, operatorul de exporturi și importuri de energie electrică din Rusia, și-a majorat livrările către China cu 33% în primele zece luni ale anului, până la aproape 4.000 de milioane de kilowați/oră. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău