Putin și Scholz au vorbit la telefon. Liderul de la Kremlin acuză Kievul că a blocat negocierile. Scholz i-a cerut un armistițiu

  • 13 Mai 2022 15:59
Putin și Scholz au vorbit la telefon. Liderul de la Kremlin acuză Kievul că a blocat negocierile. Scholz i-a cerut un armistițiu

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat vineri cu cancelarul german Olaf Scholz despre situația din Ucraina și despre evacuarea civililor de la Azovstal, a anunțat Kremlinul, potrivit DIGI24.ro.

Putin i-a spus lui Scholz că civilii au fost evacuați din uzina Azovstal asediată, notează sursa citată

„S-a mai menționat că, cu participarea reprezentanților ONU și ai Comitetului Internațional al Crucii Roșii, au fost evacuați civili, care au fost reținuți de forțele de securitate ucrainene la uzina Mariupol Azovstal”, se arată în comunicatul rușilor. Ucraina respinge afirmația Rusiei conform căreia civili au fost reținuți în uzina asediată și a cerut în mod repetat evacuarea sutelor de oameni prinși acolo în timp ce se adăposteau de asaltul rusesc.

Putin și-a împărtășit și punctul de vedere cu privire la negocierile dintre Rusia și Ucraina, sugerând că acestea au fost blocate de Kiev.

„A fost făcută o evaluare fundamentală a stării de lucruri în negocierile ruso-ucrainene, care sunt în esență blocate de Kiev”, se arată în comunicatul Kremlinului.

Putin a repetat, de asemenea, că ofensiva sa, denunțată de comunitatea internațională, vizează protejarea populației rusofone din estul Ucrainei.

„A fost atrasă atenția asupra continuării violărilor dreptului internațional umanitar de către combatanți care sunt adepții unei ideologii naziste și care utilizează metode teroriste”, a precizat Kremlinul într-un comunicat care detaliază afirmațiile președintelui rus în cadrul unei discuții telefonice cu cancelarul german.

Olaf Sholz i-a „reamintit” vineri lui Vladimir Putin „responsabilitatea specială” a Rusiei în aprovizionarea alimentară mondială, aflată „sub tensiune din cauza războiului” din Ucraina, se menționează într-un comunicat al cancelariei germane.

De asemenea, șeful guvernului german a „insistat”, în convorbirea de 75 de minute din cursul dimineții, asupra necesității unui armistițiu „cât mai curând posibil”, respingând în același timp „în mod clar acuzația că nazismul este foarte răspândit în Ucraina”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău