Putin reia o tradiție sovietică și acordă primele sale titluri de „Mamă-eroină”. Printre premiate, soția lui Kadîrov

  • 14 Noiembrie 2022 18:50
Putin reia o tradiție sovietică și acordă primele sale titluri de „Mamă-eroină”. Printre premiate, soția lui Kadîrov

Liderul rus Vladimir Putin a acordat primele sale titluri de „Mamă-eroină”, reluând astfel o tradiție sovietică ce consta în a premia femeile care aveau de la zece copii în sus, potrivit unui decret prezidențial publicat luni, informează AFP.

Medni Kadîrova, soția liderului cecen Ramzan Kadîrov a cărui familie numără 14 copii, potrivit site-ului oficial al președinției cecene, a devenit una dintre primele femei căreia Vladimir Putin i-a acordat titlul de „Mamă-eroină”. A doua femeie decorată de Putin este Olga Dehtiarenko din Peninsula Iamal, situată la nord de cercul polar. Familia sa, care crește zece copii, a câștigat în 2020 concursul național „Familia anului", potrivit media locale. Nostalgic după epoca sovietică, Vladimir Putin a restabilit în august acest titlu de „Mamă-eroină”, tradus uneori prin „Mamă eroică”.

Titlul de „Mamă-eroină” a fost decernat pentru prima dată în Uniunea Sovietică în octombrie 1944 și era menit să încurajeze natalitatea, în condițiile în care milioane de sovietici fuseseră uciși în Al Doilea Război Mondial. Acest ordin a încetat să existe după prăbușirea Uniunii Sovietice, în 1991.

În condițiile în care Rusia se confruntă de ani de zile cu o nouă criză demografică, care s-a accentuat odată cu pandemia de COVID-19 și cu declanșarea ofensivei ruse în Ucraina, Vladimir Putin a decis să restabilească acest titlu, ordonând acordarea unui milion de ruble (circa 16.200 de euro) femeilor declarate „Mame-eroine”, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Potrivit rezultatelor preliminare ale recensământului populației publicate de Agenția Rusă pentru Statistici (Rosstat), circa 147 de milioane de persoane locuiau în Federația Rusă în octombrie-noiembrie 2021, cu un milion mai puțin decât în 1992, după destrămarea Uniunii Sovietice.




Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău