Putin, reales a patra oară, promite să nu modifice Constituția, iar acesta să fie ultimul său mandat

  • 19 Martie 2018 11:59
Putin, reales a patra oară, promite să nu modifice Constituția, iar acesta să fie ultimul său mandat

Vladimir Putin a fost reales cu 76,67% din voturi pentru un al patrulea mandat la președinția Rusiei, potrivit rezultatelor aproape definitive publicate luni, 19 martie, consolidându-și și mai mult puterea, în plină criză cu Occidentul. Aflat la conducerea țării de peste 18 ani în calitate de președinte sau premier, Putin a realizat astfel cel mai bun scor al său în timpul unor alegeri prezidențiale, mai bun chiar decât prevedeau sondajele din ultimele săptămâni, comentează luni AFP.

După numărarea a 99,8% din buletine, a rezultat că Putin l-a devansat cu mult pe principalul său adversar, candidatul comunist Pavel Grudinin, care a adunat doar 11,79% din voturi, înaintea ultranaționalistului Vladimir Jirinovski (5,66%) și a jurnalistei apropiate opoziției liberale Ksenia Sobciak (1,67%).

Prima mare putere care l-a felicitat pe liderul de la Kremlin a fost China, prin vocea președintelui Xi Jinping, care a salutat o relație sino-rusă „la cel mai bun nivel istoric".

Potrivit TASS, realegerea lui Putin a fost salutată de oficiali ai Serbiei, Armeniei, Belarus, Azerbaidjan, Venezuela, ca și de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Participarea s-a ridicat la 67,4%, puțin mai mare decât în 2012 (65%), alimentată de amplele eforturi desfășurate de Kremlin pentru a-și mobiliza alegătorii să meargă să voteze în niște alegeri ale căror rezultate finale nu stârneau nicio îndoială.

Cel de-al patrulea mandat al lui Vladimir Putin ar trebui să fie ultimul, acesta promițând să nu modifice Constituția pentru a putea candida din nou după 2024. Prin urmare, experți estimează că următorii șase ani vor fi dedicați pregătirii unui succesor.

Organizația nonguvernamentală Golos, specializată în supravegherea alegerilor, a elaborat și postat pe internet o hartă a fraudelor, semnalând peste 2.900 de iregularități, precum umplerea cu buletine a urnelor, voturile multiple sau piedicile create activității observatorilor.

Sursa: Agerpress

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău