Putin ordonă creșterea livrărilor către UE, după umplerea rezervoarelor rusești

  • 28 Octombrie 2021 10:10
Putin ordonă creșterea livrărilor către UE, după umplerea rezervoarelor rusești

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri gigantului Gazprom să crească livrările de gaz către Uniunea Europeană, odată ce rezervoarele rusești vor fi umplute, relatează AFP, citat de AGERPRES.

Europa, o treime din gazul căreia provine din Rusia, se confruntă cu creșterea prețurilor la gaze, pe fondul unei cereri în creștere ca urmare a redresării economice odată cu ameliorarea situației epidemice legate de COVID -19. Aleksei Miller, președintele-director general al Gazprom, a anunțat miercuri seară planurile grupului de a finaliza umplerea rezervoarelor de gaz rusești până la 8 noiembrie, în cadrul unei reuniuni privind energia desfășurată prin videoconferință și prezidată de președintele Putin.

„Vă rog, după finalizarea umplerii rezervoarelor subterane de gaz în Rusia, până la 8 noiembrie sau 8 noiembrie, să începeți o lucrare graduală și planificată pentru a crește volumele de gaz în rezervoarele dumneavoastră subterane din Europa'', a declarat Putin, precizând că este vorba în special de Austria și Germania.

„Acest lucru va permite să ne asigurăm într-o manieră fiabilă, stabilă și ritmică obligațiile noastre contractuale și să furnizăm gaz partenerilor noștri europeni toamna și iarna'', a apreciat el. Potrivit președintelui Putin, acest lucru va crea ''o situație mai favorabilă pe piața energetică europeană, în general''.

„Așa vom proceda'', a dat asigurări Miller. În Europa, stocurile de gaz sunt la cel mai scăzut nivel, după o iarnă prelungită în 2020 și neîncărcate suficient de atunci, în pofida reluării activității economice post-pandemie. În plus, există o contribuție redusă a energiilor regenerabile, precum energia eoliană, din motive meteorologice.

Potrivit Moscovei, UE a favorizat în ultimii ani mai degrabă achizițiile pe piața spot, supusă fluctuațiilor de preț, decât semnarea de contracte pe termen lung cu Gazprom. Rusia susține că intenționează să livreze mai mult gaz, dar dorește să revină la practica acordurilor multianuale, notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău