Putin nu intenționează să anexeze estul Ucrainei, dar nu vrea să treacă în tabăra NATO

  • 12 Ianuarie 2015 18:29
Putin nu intenționează să anexeze estul Ucrainei, dar nu vrea să treacă în tabăra NATO

Președintele francez, Francois Hollande, a afirmat luni că omologul său rus, Vladimir Putin, i-a spus că nu vrea să anexeze estul Ucrainei.

Liderul de la Elysee s-a arătat totodată încrezător că la summitul programat pentru 15 ianuarie la Astana (Kazahstan) se vor înregistra progrese în dosarul ucrainean, iar dacă acest lucru se va întâmpla, atunci în opinia sa ar trebui ridicate sancțiunile împotriva Rusiei, transmite Agerpres.

'Sancțiunile trebuie ridicate dacă vor exista progrese. Însă, în lipsa progreselor, sancțiunile vor fi menținute', a afirmat Hollande la postul de radio France Inter. 'Merg la Astana pe 15 ianuarie cu o condiție, și anume să se poată înregistra noi progrese. Dacă va fi doar pentru a ne întâlni și a discuta fără să avansăm, atunci nu merită efortul', a adăugat el. Totuși, președintele francez și-a exprimat speranța că vor exista evoluții pozitive, evocând unele progrese cum ar fi schimbul de prizonieri între armata ucraineană și rebelii proruși.

Francois Hollande a insistat în continuare asupra rolului președintelui rus, Vladimir Putin. 'Trebuie vorbit cu Putin și în același timp trebuie vorbit clar, lucru pe care eu l-am făcut', a amintit Hollande referindu-se la cele două întâlniri pe care le-a avut cu liderul de la Kremlin la sfârșitul anului trecut. 'El trebuie să știe să se oprească' pentru că 'plătește destul de scump', a adăugat Hollande făcând aluzie la sancțiunile împotriva Rusiei.

Președintele 'Putin nu vrea să anexeze estul Ucrainei. Mi-a spus-o. Aș putea să nu-l cred, pentru că văd ce a făcut în Crimeea, dar nu este același lucru', a dezvăluit președintele francez în detaliu din discuțiile avute cu omologul său rus. 'Ceea ce vrea este să rămână influent. Ceea ce vrea Putin este ca Ucraina să nu treacă în tabăra NATO', a subliniat mai departe Hollande. 'Ceea ce noi dorim de la Putin este să respecte integritatea teritorială a Ucrainei (...), să nu mai susțină separatiștii', a conchis președintele francez.

La reuniunea de la Astana, ce se va desfășura în așa-numitul 'format Normandia', vor mai participa președinții rus și ucrainean, Vladimir Putin și Petro Poroșenko, precum și cancelarul german Angela Merkel.

 

Declarația președintelui francez survine în timp ce situația din estul separatist al Ucrainei se deteriorează, un raport al OSCE semnalând că ambele părți implicate în conflict încalcă tot mai frecvent armistițiul convenit pe 9 decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău