Conflictul din Donbas discutat la Paris | Formula Steinmeier rămâne valabilă

  • 10 Decembrie 2019 13:46
Conflictul din Donbas discutat la Paris | Formula Steinmeier rămâne valabilă Digi24

Formula Steienmeier va trebui integrată în legislația ucraineană. Această prevedere este inclusă în declarația comună a Summitului de la Paris.

 Formula a fost criticată în Ucraina, pentru că este considerată drept o tentativă de transnistrizare. Astfel, Ucraina ar trebui să organizeze alegeri în zona controlată de separatiștii susținuți de Kremlin. Dacă OSCE va declara alegerile corecte și libere, atunci Kiev-ul va trebui să negocieze cu noile autorități din Donbas și să-i acorde regiunii un statut special, după care Ucraina ar trebui să-și întoarcă controlul asupra estului țării. Organizarea alegerilor este condiționată de retragerea trupelor rusești și ale milițiilor separatiste.

Cei patru lideri din Formatul Normandia – Vladimir Zelensky, Vladimir Putin, Emmanuel Macron și Angela Merkel, - s-au angajat luni, la Paris, să facă tot posibilul pentru încetarea focului până la finele anului 2019. Părțile susțin și aplicarea unui plan actualizat de deminare, în baza deciziei grupului de contact trilateral (Ucraina, Rusia, OSCE) din 3 martie 2016.

Declarația prevede schimbul de prizonieri după principiul „toți pentru toți” și asigură accesul Crucii Roșii la toate persoanele deținute. Iar, în termen de 30 zile, Rusia, Ucraina și OSCE vor trebui să convină asupra deschiderii unor puncte de trecere de-a lungul liniei de contact, bazându-se pe criterii umanitare.

Părțile se obligă să aibă o nouă întrevedere în următoarele patru luni.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău