Putin le-a cerut mamelor militarilor ruși să nu dea crezare informațiilor de pe internet despre războiul din Ucraina / „Putin va întâlni „mame scoase din mâneca sa”, care vor pune întrebări adecvate și îi vor mulțumi”
-
25 Noiembrie 2022 15:24
La întâlnirea avută cu mamele militarilor ruși care participă la războiul din Ucraina, președintele Vladimir Putin le-a cerut acestora să nu dea crezare informațiilor despre evenimentele care au loc, care apar pe internet, scrie Rador.
"Viața este mai complicată și mai diversă decât ceea ce se arată pe ecranele televizoarelor și cu atât mai mult pe internet. În general nu poți avea încredere în nimic acolo, acolo există o mulțime de fake-uri, de minciuni", a spus Putin la începutul întâlnirii. El a atras atenția asupra faptului că acum au loc "foarte multe atacuri informaționale", a subliniat președintele.
El și-a explicat hotărârea de a organiza o astfel de întâlnire tocmai prin aceea că dorea să le asculte pe mamele militarilor, de a să obține de la prima sursă informații și a asculta păreri.
Putin va întâlni "mame scoase din mâneca sa, care vor pune întrebări adecvate și îi vor mulțumi, ca de fiecare dată", și-a exprimat regretul Olga Țukanova, mama unui tânăr care își efectuează serviciul militar.
"Vladimir Vladimirovici, răspundeți la întrebările noastre!", lansează această femeie, care vrea să se asigure că fiul său de 20 de ani nu va fi trimis ilegal pe front sau la frontiera cu Ucraina, unde obuzele cad de asemenea.
Ea a venit special la Moscova din orașul Samara, situat la 900 km est, cu speranța că va fi primită la Kremlin. Degeaba. "Cred că ei se tem că i se va pune întrebări incomode. Dar el trebuie să rezolve problema!", afirmă ea, scrie Agerpres.
Președintele rus știe cât de sensibil este subiectul legat de rudele soldaților.
În august 2000, în cursul naufragiului submarinului rusesc Kursk, care a dus la moartea celor 118 membri ai echipajului, el a fost criticat vehement, acuzat că a reacționat tardiv. Apoi a început să strângă șurubul presei.
În timpul celor două războaie din Cecenia, o mișcare a mamelor soldaților incomodase puterea și întărise un sentiment de nemulțumire în întreaga societate rusă.
De această dată, în fața unui climat de represiune sporit, protestele soțiilor și mamelor soldaților nu contestă direct ofensiva în Ucraina, dar unele denunță condițiile în care sunt trimise pe front rudele lor.
Iar statutul lor de mame și soții de bărbați mobilizați, plecați să servească patria, le conferă o legitimitate și o formă de protecție în fața persecuțiilor, autoritățile neputând să le considere drept opozante obișnuite.
În societatea rusă, "există un sentiment instinctiv că soțiile au dreptul" să ceară socoteală puterii, afirmă Aleksei Levinson, sociolog la centrul independent Levada.
Aceste femei "cer statului să-și îndeplinească funcția de 'părinte colectiv' al mobilizaților", adaugă el. "Când statul sau comandamentul militar nu-și îndeplinește atribuțiile, femeile fac reclamații", spune expertul citat.
Pentru moment, mișcarea este disparată, puțin coordonată. Apelurile rudelor în suferință sunt difuzate pe rețelele sociale, unde colective neoficiale se înghesuie în jurul unor personalități mai vocale.
Este și cazul Olgăi Țukanova, care într-o înregistrare video, difuzată de unele canale de social media ruse, i se adresează lui Putin: "Vladimir Vladimirovici, sunteți bărbat sau ce? Aveți curajul să ne priviți în ochi? Nu cu soții și mame alese la comandă, ci cu femei adevărate, care au venit din diferite orașe până aici pentru a se întâlni cu dumneavoastră".
Într-un climat de presiune exacerbat, alte femei se tem totuși să atragă probleme sau să agraveze situația rudelor lor vorbind cu presa, în special cu cea străină.
"Noi am trimis scrisori oficiale autorităților", scrie pentru AFP una dintre ele, sub rezerva anonimatului. "Nu jurnaliștii îi vor scoate pe bărbații noștri din tranșee și nu vrem să le provocăm încă și mai multe probleme", afirmă aceasta.