Putin joacă tare și trimite la luptă singurul portavion al Rusiei. Dacă nu se scufundă pe drum (OPINIE)

  • 26 Septembrie 2016 17:24
Putin joacă tare și trimite la luptă singurul portavion al Rusiei. Dacă nu se scufundă pe drum (OPINIE)

Prima misiune de luptă a singurului portavion rusesc s-ar putea transforma într-un coșmar pentru Vladimir Putin. Trimiterea în estul Mediteranei a navei-amiral, portavionul Amiral Kuznețov, vine cu riscuri majore.

În 2011, Kuznețov a spintecat valurile mediteraneene într-un exercițiu militar complex, fiind supravegheat îndeaproape de vase ale marinei americane. Însă, atenția acestora nu a fost atrasă de puterea de luptă a navei, ci de riscul real de scufundare al portavionului rusesc, amintește Foreign Policy.

Ultimul as din mânecă

Portavionul este un as pe care liderul de la Kremlin vrea să-l joace cu orice preț în confruntarea pentru Siria, chiar dacă problemele navei sunt arhicunoscute.

Un incendiu izbucnit la bord în 2009 s-a soldat cu moartea unui marinar rus, o operațiune de realimentare a vasului a dus la poluarea apelor în timpul unei misiuni de antrenament și, de mai multe ori, Amiral Kuznețov și-a făcut intrarea în porturi tras de remorchere, după ce puntea a cedat în timpul manevrelor de aterizare a aeronavelor.

Amiral Kuznețov monitorizată de o navă de război britanică. Sursa Royal Navy.

Pe de altă parte, un minim succes înregistrat în misiunea de bombardare a țintelor rebele din Siria i-ar ajuta pe ruși să-i facă o reclamă mai bună, pentru a putea vinde alte nave de luptă unor parteneri tradiționali, precum India, sau măcar ar oferi o probă a capacității de luptă a avionelor MiG-29K aflate la bord.

Trucuri ieftine

Parte a arsenalului folosit de Putin în refacerea sferei de influență a URSS în Orientul Mijlociu, nava-amiral a marinei din Rusia este nevoită să folosească un întreg arsenal de trucuri pentru a masca handicapul în fața altor vase de luptă de aceeași capacitate deținute de SUA sau Franța.

Spre deosebire de portavioanele americane și franceze, care folosesc o catapultă mecanică pentru creșterea vitezei de decolare, Amiral Kuznețov are o porțiune supraînalțată a punții, pentru a da portanta necesară MiG-urilor care își iau zborul de pe navă.

În aceste condiții, aeronavele nu pot decola decât cu rezervoarele pe jumatate pline și cu depozitele de muniție la fel de goale.

Dezavantajul acesta îi face pe ruși să opereze în apropierea coastelor Siriei pentru a oferi șansa avioanelor să-și ducă la capăt misiunea și să revină în siguranță la bord, după cum a admis un oficial de la Moscova, citat de agenția TASS.

"Dacă ar fi fost să întrebi pe cineva din armata rusă dacă sunt în stare să intervină militar în Siria înainte de a se petrece acest lucru, răspunsul ar fi fost unul negativ, motivat de absența capacității de luptă. Acum însă vedem și cât de inventivi sunt", spune Dimitri Gorenburg, analist științific în cadrul CNA.

În același timp, oficialii americani spun că prezența portavionului rusesc în apele Mediteranei de Est nu este decât o "încordare a mușchilor" din partea Moscovei, teorie susținută și de perioada scurtă în care vasul va opera în zona: octombrie 2016 - ianuarie 2017.

De altfel, Amiral Kuznețov este programat să intre în revizie generală în primăvara anului viitor, fapt ce demonstrează că prezența lui în cadrul ofensivei din Siria este mai mult o mișcare de marketing din partea Rusiei.

Oficialii indieni ar putea fi printre spectatorii fideli ai show-ului dat de Kuznețov, în contextul în care marina acestei țări folosește deja un portavion rusesc, Vikramaditya, în vreme ce al doilea, Vikrant, a fost produs sub licență în șantierele din India.

Portavionul Vikrant. Sursa: www.firstpost.com

Portavioanele livrate Indiei sunt deservite tot de avioane MiG-29 K, dar cele 45 de aeronave achiziționate între 2006-2010 au stârnit nemulțumirea oficialilor de la New Delhi, care se plâng de deficiențe tehnice majore ale avioanelor de luptă rusești.

Este o ultimă șansă pentru Moscova de a demonstra partenerilor indieni ca armamentul produs în Rusia corespunde cerințelor lor, în contextul în care rușii speră să vândă în India viitorul portavion nuclear, cunoscut sub numele de Proiectul 23000E.

Oferta rușilor ar putea fi surclasată însă de una similară venită din partea Franței, mai ales că portavionul Amiral Kuznețov se află acum la reparații în portul Murmansk, iar avioanele MiG-29 sunt nevoite să exerseze manevrele pe uscat, în Crimeea.

Singura șansă ar fi ca nava-amiral să ridice ancora și să plece la lupta în Siria. Și să încerce să nu se scufunde pe drum.

Autor: Marius Jianu

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
1,63
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău