Putin dă semnale clare, la întâlnirea cu liderii africani, că Moscova nu va mai prelungi acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră și învinovățește Occidentul pentru criza alimentară

  • 18 Iunie 2023 15:00
Putin dă semnale clare, la întâlnirea cu liderii africani, că Moscova nu va mai prelungi acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră și învinovățește Occidentul pentru criza alimentară

Vladimir Putin a calificat drept o înșelăciune din partea Occidentului faptul că alimentele din cadrul acordului pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră nu ajung în țările sărace din Africa și, pe de altă parte, a respins ideea că invazia rusă din Ucraina a provocat criza alimentară, dând vina tot pe Occident, transmite g4media.ro.

Comentariile sale se adaugă semnalelor tot mai evidente pe care Moscova le dă în ultima vreme că nu va mai prelungi în iulie acordul mediat de Turcia și ONU, notează News.ro. 

"Aceste autorități neocoloniale europene, și, de fapt, americane, au înșelat încă o dată comunitatea internațională și țările nevoiașe din Africa. 

Au exportat 31,7 milioane de tone și doar 3% au ajuns în țările sărace din Africa. Nu este aceasta o înșelăciune?" - a declarat Putin sâmbătă, la o întâlnire cu lideri africani care a avut loc la Sankt Petersburg, potrivit agenției TASS

Liderul de la Kremlin a citat statistici. Până la 15 iunie, 31,7 milioane de tone de produse agricole au fost exportate din porturile ucrainene cu ajutorul Rusiei și al Turciei, a spus el. 

"Nu sunt puține. În țările nevoiașe din Africa, care sunt Djibouti, Somalia, Sudan, Libia și Etiopia, au fost trimise 976 de mii de tone din cele 31,7 milioane de tone. Aceasta reprezintă doar 3,1%", a subliniat el.  Occidentul s-a obișnuit să mintă întreaga lume "timp de secole" și continuă să facă acest lucru și astăzi, a acuzat Putin. 

"Între timp, 38,9%, adică 12,3 milioane de tone, sunt trimise în statele UE. Către Turcia 11%, iar apoi către alte țări", a continuat Putin. "Prin urmare, vă atrag atenția: livrările de cereale ucrainene pe piețele mondiale nu rezolvă problemele țărilor africane care au nevoie de hrană", a punctat Putin în fața liderilor africani.  

Criza alimentară mondială nu a fost cauzată de "operațiunea militară specială" a Rusiei în Ucraina, ci de acțiunile țărilor occidentale, a mai afirmat Putin. 

"Criza a început să prindă contur cu mult înainte de situația din Ucraina. Și a apărut ca urmare a faptului că țările occidentale, atât SUA, cât și țările europene, au început să se angajeze într-o emitere nejustificată (de bani), nejustificată din punct de vedere economic, pentru a-și rezolva problemele legate de pandemia de coronavirus", a declarat șeful statului rus.  

"De fapt, realizând o emitere uriașă, în SUA a fost de aproximativ 9.000 de miliarde de dolari, în Europa undeva în jur de 5.000 de miliarde de euro, au aspirat piața mondială a tuturor produselor alimentare în favoarea lor, abuzând de poziția lor de monopol și dezavantajând țările în curs de dezvoltare. Nu voi intra în detalii, dar este, așa cum spunem noi, un fapt medical, un lucru evident", a spus Putin.  

În plus, le-a spus el liderilor africani, livrările de cereale din Ucraina pe piețele mondiale nu rezolvă problema foametei. "Nu credem că aprovizionarea cu cereale ucrainene pe piețele mondiale rezolvă problema sărăciei și a foametei. Nu, nu este așa", a spus Putin. 

Anterior, purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, declarase pentru Izvestia că partea din acordul privind cerealele care privește Rusia nu a fost niciodată pusă în aplicare, așa că nu există nicio perspectivă sau motiv de facto de prelungire a acestuia. 

"Putem afirma că, dacă judecăm de facto după statu quo-ul pe care îl avem, acest acord nu are niciun viitor”, declarase Peskov. 

"Așadar, dacă judecăm după ce avem acum, desigur, nu există perspective și nici motive pentru prelungirea acestuia, deoarece până în prezent ceea ce ni s-a promis nu a fost făcut", a conchis Peskov, citat de TASS.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău