Putin critică pentru prima oară armata rusă și laudă forțele pro-ruse din Donețk și Lugansk

  • 06 Septembrie 2022 15:36
Putin critică pentru prima oară armata rusă și laudă forțele pro-ruse din Donețk și Lugansk

Președintele rus Vladimir Putin a lăudat public, luni 5 septembrie, forțele autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk (DNR și LNR) și a criticat pentru prima dată de la invazia Ucrainei armata rusă, probabil pentru a motiva recrutarea de combatanți și pentru a schimba modul cum este prezentată invazia în spațiul media rusesc, scrie ziare.com.

Președintele rus a declarat că personalul din Corpul 1 și Corpul 2 al armatei (forțele armate ale DNR și LNR) luptă mai bine în Donbas decât soldații profesioniști ruși și a insinuat că este nemulțumit de performanța Ministerului rus al Apărării.

Comentariile lui Putin au probabil scopul de a promova recrutarea și generarea de forțe în republicile separatiste și de a reorienta acoperirea războiului în spațiul mediatic rusesc, îndepărtând-o de luptele din sudul Ucrainei.

Forțele rusești s-au bazat din ce în ce mai mult pe personalul DNR și LNR ca nucleu al forțelor de luptă, iar Kremlinul caută probabil să ridice la nivel retoric rolul lor în război pentru a stimula recrutările și a le crește moralul.

În plus, Putin caută probabil să accentueze povestea preferată (și falsă) a Kremlinului cu privire la invazia sa în Ucraina, prezentată ca un efort de a „proteja" DNR și LNR, lăudând forțele acestora.

Contraofensiva ucraineană degradează în mod vizibil capacitățile logistice și administrative ale Rusiei în sudul Ucrainei ocupate, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.

Oficialii ucraineni au confirmat în mod explicit că trupele Kievului încearcă să diminueze capacitățile logistice rusești din sud prin lovituri de precizie asupra concentrărilor de forțe umane și de echipamente, a centrelor de comandă și a nodurilor logistice.

Panică printre ocupanți

Aceste acțiuni de contraofensivă au, de asemenea, efecte intenționate de influențare a autorităților ruse de ocupație, notează think-tank-ul american.

Șeful regimului de ocupație din regiunea Herson, Kirill Stremousov, a declarat pentru TASS că administrația sa a suspendat planurile de organizare a referendumului de anexare în regiunea Herson din cauza preocupărilor legate de „securitate".

Centrul de Rezistență Ucraineană a raportat în mod similar că autoritățile de ocupație rusești renunță la planurile privind referendumurile din cauza contraofensivei în desfășurare.

La scurt timp după ce TASS a publicat declarația sa, Stremousov a postat pe Telegram negând că a cerut o suspendare, deoarece administrația sa nu a stabilit niciodată o dată oficială pentru referendum.

Ambele declarații ale lui Stremousov indică un nivel ridicat de dezorganizare în cadrul regimurilor de ocupație, care este probabil exacerbat de efectele contraofensivei.

Buletinele de vot, distruse de ucrainenil

La Kamianets-Dniprovska au fost distruse depozitul unde se aflau buletinelor de vot pentru pseudo-referendum și baza FSB, a anunțat serviciul de presă al Direcției Principale de Informații.

Soldații forțelor speciale ale Ministerului Apărării al Ucrainei au efectuat o operațiune specială în Kamiantsia-Dniprovska ocupată temporar, districtul Vasilivski, regiunea Zaporojia. A fost vizat în special, biroul Trezoreriei Statului și iar locul unde se păstrau buletinele de vot pentru pseudoreferendum a fost complet distrus în urma exploziei împreună cu „documentația electorală” a invadatorilor.

În plus, GUR raportează și despre distrugerea bazei FSB-ului rus, care păzea depozitul cu buletine de vot. Numărul exact al morților și răniților este în prezent în curs de stabilire. Supraviețuitorii și răniții au fost evacuați de urgență în direcția Crimeea.

Forțele ucrainene intenționează să diminueze încet atât capacitățile rusești la nivel tactic, cât și la nivel operațional în regiunea Herson și, în acest fel, vor avea probabil un impact semnificativ asupra capacităților administrative și birocratice ale oficialilor de ocupație.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău