Putin confirmă un posibil compromis cu Statele Unite

  • 18 Decembrie 2015 08:49
Putin confirmă un posibil compromis cu Statele Unite

Vladimir Putin, președintele Rusiei, are o conferință de presă pe an deschisă în general pentru participarea presei ruse și străine acreditate.

Cea de ieri, a 11-a la număr, a durat numai 3 ore și 10 minute. Cinci ziariști străini au reușit să pună întrebări, 27 ziariști ruși.

Declarațiile lui Putin privind Siria trebuie citite inclusiv în cheia acestei conferințe care va avea loc mâine la New York, unde va fi reprezentată Rusia de ministrul de externe Serghei Lavrov, Statele Unite de secretarul de stat John Kerry, care a discutat aceste subiecte cu ocazia vizitei de marți la Moscova, inclusiv proiectul de rezoluție susținut, propus de fapt, de Statele Unite, de președintele Obama și care a fost susținut de Moscova și îți propun să ascultăm ce a declarat președintele Putin pe această temă.

"Noi susținem inițiativa Statelor Unite, inclusiv în legătură cu pregătirea unei rezoluții a Consiliului de Securitate ONU privind Siria. Și de fapt cu proiectul acestei rezoluții a venit la Moscova secretarul de stat John Kerry. În ansamblu ea ne convine. Cred că după ce vor cunoaște proiectul el va trebui să convină și autorităților siriene, chiar dacă ceva poate nu le va plăcea. Pentru că în încercarea de a rezolva un conflict care durează de mulți ani și este un conflict sângeros un compromis este întotdeauna posibil, dar concesii trebuie făcute de amble părți", a spus președintele Rusiei.

Vladimir Putin a a venit cu două clarificări destul de interesante legate de Siria și care sunt oarecum legate între ele.

În primul rând în legătură cu viitorul bazei de Latakia, acolo unde și-a creat o poziție întărită și a dus apoi avioanele de vânătoare și bombardament, principalul instrument în operațiunile din Siria, alături de rachetele de croazieră.

Putin a fost întrebat dacă Rusia are intenția să permanentizeze la baza respectivă, în contextul în care, de fapt în contextul duratei operațiunii militare în general în această țară.

El a reiterat de fapt că această operațiune va continua atâta timp cât va continua operațiunea ofensivă a armatei siriene, iar în momentul în care Rusia va constata că autoritățile siriene, armata siriană consideră că a sosit momentul încetării focului și începerii negocierilor, rușii, a zis Putin, nu vor fi mai sirieni decât sirienii însiși.

Aceste condiții, a spus el, Rusia, sau el persona, nu este foarte convins că Rusia ar avea nevoie în Siria de o bază permanentă, mai curând poate de un punct de bazare temporar pentru că, pe de o parte, este o chestiune constisititoare, pe de altă parte Rusia nu intenționează, așa cum afirmă unii lideri occidentali care discută cu Rusia subiectul acestei baze, să controleze totul în Siria, să asigure astfel stabilitatea Siriei în Siria post conflict.

În al treilea rând, referindu-se implicit la scopurile militare, a spus Putin, faptul că în acest moment Rusia este în posesia unor rachete de croazieră cu rază medie de acțiune, aeriene și navale, capabile să lovească ținte la distanță de 1500 respectiv 4500 de km, să atingă pe oricine deci, ea nu ar avea nevoie de o bază în această țară. Dar, a zis el, subiectul rămâne deschis.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău