Putin a promulgat legea ce pedepsește dezertorii

  • 24 Septembrie 2022 19:00
Putin a promulgat legea ce pedepsește dezertorii

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat sâmbătă amendamentele legislative ce prevăd pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru militarii care dezertează sau refuză să lupte în perioade de mobilizare, cum este cazul în prezent în urma conflictului cu Ucraina, transmite AFP.

Potrivit Kremlinului, Putin a promulgat de asemenea legea care facilitează dobândirea cetățeniei ruse pentru străinii care se înrolează pentru cel puțin un an în armata rusă, lege adoptată în contextul în care Rusia caută prin toate mijloacele să recruteze soldați care să lupte în Ucraina, țară care la rândul ei și-a creat încă de la începutul invaziei ruse, în februarie, o ''legiune internațională'' pentru combatanții străini.

Între timp, după ce Putin a anunțat miercuri mobilizarea a circa 300.000 de rezerviști, cinci deputați din partidul său Rusia Unită au cerut să redevină militari activi în armată. ''Am servit în armata sovietică în Polonia. Am fost comandantul echipajului unui tun autopropulsat. Am ieșit din armată cu gradul de maistru militar, acum sunt maior în rezervă. Și trebuie să-mi fac datoria'', a declarat unul dintre acești deputați, Oleg Kolesnikov, potrivit CNN.

Pe de altă parte, sâmbătă la prânz au reînceput în mai multe orașe rusești protestele convocate de mișcarea de opoziție a tinerilor ''Vesna'' împotriva mobilizării și războiului din Ucraina, relatează Agerpres.

Potrivit OVD-Info, un ONG care susține că ține o evidență a arestărilor la aceste proteste, până ''la ora 12:30 GMT peste 120 de persoane fuseseră arestate deja în 11 orașe'', printre care Novosibirsk, Tomsk, Habarovsk sau Ivanovo. Noi proteste sunt așteptate să înceapă de asemenea la Moscova și Sankt Petersburg.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău