Putin a fost ales cel mai puternic om din lume de către revista Forbes. Donald Trump ocupă poziția a doua

  • 13 Februarie 2017 10:34
Putin a fost ales cel mai puternic om din lume de către revista Forbes. Donald Trump ocupă poziția a doua

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a fost ales cel mai puternic om din lume al patrulea an la rând de către revista americană Forbes, poziția a doua fiind ocupată de Donald Trump, președintele ales al SUA, care a urcat 70 de poziții în comparație cu clasamentul din anul trecut când magnatul era candidat la prezidențiale.

Pentru a realiza topul, revista Forbes a luat în considerare sute de candidați, examinând patru elemente cheie: numărul persoanelor asupra cărora își exercită influența, resursele financiare pe care le controlează, sferele de influență asupra cărora au impact și cât de des își folosesc puterea pe care o au.

1.      Vladimir Putin, președintele Rusiei, 64 de ani

Liderul Rusiei continuă să demonstreze că este unul dintre puținii oameni din lume atât de puternic încât poate să facă ce vrea și să scape basma curată. Acum că are și un potențial aliat la Casa Albă sunt câteva lucruri pe care le mai are de bifat pe lista sa.

2.      Donald Trump, președintele ales al SUA, 70 de ani

Magnatul Donald Trump a urcat 70 de poziții în clasamentul din acest an, ceea ce demonstrează câtă putere și influență poate aduce scaunul din Biroul Oval de la Washington D.C. Președintele SUA pare că este imun la scandaluri, are o avere estimată la 3,7 miliarde de dolari și un singur scop: “Să facă America măreață din nou”.

3.      Angela Merkel, cancelarul Germaniei, 62 de ani

După Brexit, Angela Merkel este una dintre figurile cele mai importante din lume. Chiar dacă a fost afectată de pierderea lui Hillary Clinton, contra candidata lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA din 2016, ea rămâne cea mai puternică femeie din lume. Angela Merkel a coborât o poziție în clasament față de anul trecut.

4.      Xi Jinping, secretar general al Partidului Comunist din China, 63 de ani

Recent numit liderul principal al Partidului Comunist, o onoare acordată în trecut lui Deng Xiaoping și Mao Zedong, președintele Xi are mai mult control asupra Chinei decât oricine altcineva.

5.      Papa Francisc, lideul Bisericii Catolice, 80 de ani

Liderul spiritual al peste 1,3 miliarde de catolici nu este lipsit de controverse. În 2016 a dat preoților “puterea” de a ierta femeile care fac avorturi, a continuat să facă presiuni în favoarea schimbărilor climatice, dar și în avantajul gestionării crizei refugiaților la nivel mondial. El a ocupat locul patru în clasamentul din 2015.

6.      Janet Yellen, lider al Federal Reserve (FED), 70 de ani

Cel mai influent bancher al lumii a avut grijă să conducă echilibrat. Deși este șefa FED din 2014, Janet Yellen a crescut doar o dată ratele dobânzilor internaționale. Însă o a doua creștere este așteptată curând.

7.      Bill Gates, președinte al Fundației Bill & Melinda Gates, 61 de ani

Cel mai bogat om din lume (avere netă estimată la 83 miliarde de dolari) conduce de asemenea și cea mai mare fundație caritabilă care a ajutat la eliminarea poliomelitei din aproape toate țările și care își propune să elimine și malaria până în 2040. Bill Gates se afla anul trecut pe locul șase.

8.      Larry Page, co-fondator și CEO al Alphabet, 43 de ani

Cercetările realizate de Alphabet nu sunt suficiente pentru Page. El se folosește de averea sa (37 miliarde de dolari) pentru a face investiții, inclusiv în start-up-uri care lucrează la crearea unor mașini zburătoare.

9.      Narendra Modi, premierul Indiei, 66 de ani

Liderul populist al Indiei a interzis recent bancnotele de 500 și 1.000 de rupii, o decizie șoc menită să combată corupția și evaziunea fiscal, ceea ce a dus băncile în situația în care au fost luate cu asalt de mulțimi de oameni care încearcau să-și schimbe banii.

10.  Mark Zuckerberg, CEO al Facebook, 32 de ani

Rețeaua de socializare Facebook a fost acuzată că a răspândit știri false în timpul campaniei din SUA în 2016. "Din tot conținutul pe Facebook, mai mult de 99% din ceea ce văd oameni este autentic", a declarat acesta.

De pe locul trei în anul 2015, Barack Obama, fostul președinte al SUA, a ajuns tocmai pe poziția 48. Oadată cu plecarea de la Casa Albă, Obama și-a pierdut considerabil din influența pe care o avea.

Clasamentul din 2016 aduce și câteva personalități noi care au fost incluse de Forbes pe listă: Khalid al-Falih (ministrul energiei din Arabia Saudită; locul 49), Bashar al-Assad (președintele Siriei; locul 63), Travis Kalanick (CEO al Uber; locul 64), Bob Iger (CEO al Walt Disney; locul 67), Mike Pence (vice-președintele ales al SUA; locul 69), Rodrigo Duterte (președintele Philippine; locul 70), Ayman al-Zawahiri (lider Al Qaeda; locul 71), Sheldon Adelson (CEO al Las Vegas Sands; locul 72), Peter Thiel (fondator PayPal; locul 73) și Charls Schumer (senator al SUA; locul 74).

Sursa: zf.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău