Putin a depus în Dumă proiectul de lege privind suspendarea participării Rusiei la Tratatul INF

  • 30 Mai 2019 18:31
Putin a depus în Dumă proiectul de lege privind suspendarea participării Rusiei la Tratatul INF

Președintele rus Vladimir Putin a trimis joi spre examinare Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal) proiectul de lege privind suspendarea participării Rusiei la Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), a anunțat președintele Dumei, Viaceslav Volodin, citat de agenția de presă TASS, preluat de Agerpres.

El a menționat că, în conformitate cu proiectul de lege, 'președintelui i se rezervă dreptul de a decide asupra reactivării acordului'. Documentul intră în vigoare din momentul publicării oficiale, a precizat Volodin.

Potrivit acestuia, în decurs de oră, Consiliul Dumei de Stat va examina acest proiect de lege și va stabili calendarul dezbaterii asupra acestuia în plenul camerei.

Vladimir Putin semnase anterior un decret privind numirea ministrului adjunct de externe Serghei Riabkov în calitate de reprezentant al președintelui în timpul dezbaterii și aprobării proiectului de lege privind suspendarea participării Rusiei la Tratatul INF în ambele camere ale Adunării Federale - Duma de Stat (camera inferioară) și Consiliul Federației (camera superioară).

Examinarea proiectului într-o primă lectură a fost planificată pentru 18 iunie. Consiliul Federației a anunțat că este gata să examineze proiectul imediat ce va fi aprobat de Duma de Stat, notează RIA Novosti.

Rusia a suspendat participarea sa la Tratatul INF la o zi după ce SUA au anunțat că se retrag din acest pact, acuzând Moscova de încălcarea prevederilor documentului și cerându-i să distrugă noua sa rachetă de croazieră, Novator 9M729.

Tratatul INF, semnat la finalul Războiului rece de către Washington și Moscova interzicea dezvoltarea rachetelor nucleare și convenționale, cu lansare de la sol sau de croazieră, cu o rază de acțiune între 500 și 5.500 de kilometri, precum și a sistemelor capabile să lanseze astfel de rachete.

După anunțul făcut de SUA și Rusia la începutul lunii februarie, retragerea celor două țări din Tratatul INF devine efectivă după șase luni, respectiv în iunie, în cazul în care nu revin asupra deciziei anterioare sau nu negociază o amendare a pactului. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău