Putin & Co a pus tunurile pe Transnistria (Adevărul)

  • 19 Martie 2014 10:04
Putin & Co a pus tunurile pe Transnistria (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 19 MARTIE

Adevărul atenționează că odată ce au terminat cu anexarea peninsulei Crimeea, Putin & Co a pus tunurile pe Transnistria. Ieri, liderii separatiști din Republica Moldova au cerut Moscovei să procedeze la fel cu regiunea din stânga Nistrului. Răspunsul nu a întârziat – joi, Guvernul rus va examina „blocada“ Transnistriei. Cel mai probabil, rușii vor încerca sa deschidă un coridor aerian și terestru de comunicare cu Transnistria, fără a cere permisiunea Kievului sau Chișinăului. Trebuie să ne așteptăm la timpuri tumultoase la Nistru și la mărirea contingentului militar rus în regiune, dotarea lui cu echipament modern de luptă atenționează publicația.

Directorul Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă, scrie în Adevărul că invazia militară rusă pe teritoriul Ucrainei și anexarea de facto a Crimeii vor produce schimbări tectonice nu doar în spațiul post-sovietic, dar și în Europa în general. Suntem în fața unui nou posibil Război Rece între Est și Vest. Anexând Crimeea, Rusia își asigură flancul sudic și controlul practic nestingherit asupra Mării Negre. Iar dezbinând Ucraina între Vest și Est sub pretextul federalizării țării vecine, Rusia va obține controlul strategic asupra portului Odesa și a complexului industrial al Ucrainei. În așa fel, anexarea Transnistriei și federalizarea Moldovei sub protectoratul Moscovei devin scenarii cât se poate de verosimile, iar Uniunea Eurasiatica de la Kamceatka până la Prut. În aceste condiții, apariția unui nou „zid berlinez“ în Europa este aproape inevitabilă. De care parte a zidului va fi Moldova, este aproape imposibil de prezis, scrie expertul.

Timpul îl citează pe vicepremierul rus Rogozin, care a declarat că situația se va complica în momentul în care R. Moldova va semna Acordul de Asociere cu UE. „ Chișinău nu se gândește deloc la Transnistria, iar prin toate acțiunile sale arată că aceasta nu mai aparține Moldovei. Aceasta ne permite să ne tragem propriile concluzii”, a conchis acesta.

Federația Rusă a cheltuit până astăzi cel puțin de 100 de miliarde de dolari pentru operațiunea din peninsulă, scrie Ziarul Național, care îl citează pe economistul Valerii Cialîi. Ucraina a pierdut în jur de 10 miliarde de dolari, iar Crimeea – 1 miliard de dolari”. Aceste calcule au fost făcute de un grup condus de fostul viceguvernator al Ucrainei, Alexandr Savcenko. Pentru a recupera acești bani, Federația Rusă intenționează să construiască o Centrală nucleară în Crimeea. Experții amintesc de Abhazia și Osetia de Nord, care au fost lăsate de izbeliște de Rusia. „Aceste regiuni nu au prosperat, așa cum a promis Rusia. Regiunile respective sunt bântuite de corupție, trafic de stupefiante etc. Întreținerea Crimeei va costa Rusia mult mai mult”, a punctat expertul, citat de Ziarul Național.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:77 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău