Purtatul măștii, obligatoriu în spațiile publice deschise din Chișinău. Precizările autorităților municipale

  • 21 Noiembrie 2020 13:00
Purtatul măștii, obligatoriu în spațiile publice deschise din Chișinău. Precizările autorităților municipale

Purtatul măștii, inclusiv în spațiile publice deschise, este o măsură obligatorie în municipiul Chișinău. Autoritățile îndeamnă populația să fie responsabilă. Contactat de IPN, secretarul interimar al Comisiei extraordinare de sănătate publică a municipiului Chișinău, Boris Gîlca, a spus că organele de forță vor monitoriza respectarea măsurii și, după caz, persoanele fără mască vor fi atenționate sau li se vor aplica amenzi.

Dispoziția Comisiei a intrat în vigoare la momentul emiteri, 20 noiembrie. Boris Gîlca speră ca oamenii vor fi solidari și vor respecta reguli simple care pot salva vieți.

Secretarul interimar al Comisiei a mai spus că hotărârea nu specifică dacă și copiii trebuie să poarte mască, urmând ca specialiștii în sănătate publică să facă precizări pe acest subiect. Cert este că Organizația Mondială a Sănătății recomandă purtatul măștilor și copiilor, de la 5 ani. În opinia sa, purtatul măștii de către copil depinde și de decizia părinților, care trebuie să educe cu propriul exemplu.

Faptul că multă lume nu s-a conformat și astăzi nu toți poartă masca în spații deschise „este o iresponsabilitate”, consideră Boris Gîlca. Potrivit lui, purtarea măștilor de către toată populația, în China și Coreea de Sud, a dus la diminuarea și eliminarea completă a pandemiei COVID-19.

„Masca devine un atribut indispensabil al vieții noaste, ca și haina de pe corp, ca și mănușile iarna, ca să protejăm mâinile. Același lucru se întâmplă și acum. Ca să ne protejăm pe noi, pe cei dragi, nu numai de infecție, dar de multe ori și de decese, noi trebuie să purtăm mască”, a adăugat el.

Deocamdată, regula care obligă purtatul măștilor și în spații publice deschise se aplică doar pe teritoriul municipiului Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
12
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
10
Mon
12
Tue
13
Wed
13

Curs oficial BNM 07 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.4838 0.1198
USD 17.8399 0.0625
RON 4.3609 0.0243
UAH 0.6431 0.0018
RUB 0.2391 0.0012
Arhivă Radio Chișinău