Puerto Rico - Stare de urgență după un seism puternic

  • 08 Ianuarie 2020 10:45
Puerto Rico - Stare de urgență după un seism puternic

Autoritățile din Puerto Rico au decretat stare de urgență după ce un cutremur cu magnitudinea 6,4, produs marți, a lăsat în urmă un mort, mai mulți răniți și pagube materiale importante în sudul insulei caraibiene, în continuare afectată de efectele distrugătoare ale uraganelor Irma și Maria din 2017, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Seismul s-a produs la ora 4:24 (8:24 GMT) în largul coastei sudice a acestui teritoriu american, conform Institutului de Geofizică al Statelor Unite (USGS), care a revizuit magnitudinea anunțată inițial, de 6,6.

Centrul de alertă pentru tsunami a ridicat rapid atenționarea inițială.

Orașele Guayanilla, Yauco, Guanica și Ponce, din sud, au suferit cele mai multe pagube. Mai multe mașini au fost distruse, strivite sub casele construite pe piloni de beton.

Cutremurul, care a surprins locuitorii în timpul nopții, a provocat cel puțin un deces. Un bărbat în vârstă de 73 de ani a murit în localitatea Ponce după ce un zid s-a prăbușit peste el, relatează El Nuevo Dia, cel mai mare important din Puerto Rico.

Opt persoane au fost rănite în Ponce, a declarat primarul orașului, Mayita Melendez, la televiziunea locală WAPA.

În Guayanilla, populația a fost cuprinsă de ''panică'', conform primarului orașului, Nelson Torres Yordan. Biserica Imaculata Concepție, construită în 1841, s-a prăbușit parțial. În cursul dimineții, locuitorii au căutat printre rămășițe pentru a găsi statuile și alte relicve, rămase intacte, notează AFP.

Faimosul bucătar americano-spaniol, Jose Andres, a anunțat pe Twitter că organizația sa caritabilă World Central Kitchen a început să livreze mâncare rezidenților din zonele afectate, precum și lămpi solare.

Infrastructura locală a fost de asemenea deteriorată. Alunecările de teren au blocat o parte a rețelei rutiere din sudul insulei, iar Autoritatea Națională pentru Electricitate (SEE) a confirmat că liniile de înaltă tensiune au fost avariate. Cele două centrale electrice din Guayanilla, cea mai apropiată de epicentru, au suferit ''daune foarte importante'', a explicat directorul SEE, Jose Ortiz, cotidianului local El Nuevo Dia.

 Orașul ar putea fi afectat de pene de curent în următoarele două săptămâni, a declarat Nelson Torres Yordan la o conferință de presă.

Cutremurul a distrus, de asemenea, una dintre principalele atracții turistice din regiune, Punta Ventana, o formațiune stâncoasă a cărei parte superioară s-a prăbușit.

Câteva replici, cu o magnitudine mai mică, au fost resimțite pe parcursul zilei de marți, în timp ce echipele de intervenție căutau supraviețuitori printre clădirile distruse.

Autoritățile au decretat stare de urgență și a fost mobilizată Garda Națională, măsuri ce vor ''permite o acțiune rapidă a procesului guvernamental pentru garantarea unei execuții eficiente'' a intervenției, după cum a afirmat guvernatorul acestui teritoriu american, Wanda Vazquez Garced. Această măsură excepțională face posibilă o mai bună mobilizare a serviciilor publice din teritoriu și recurgerea, dacă este necesar, la asistența guvernului federal.

Wanda Vazquez Garced a anunțat, de asemenea, deblocarea a 130 de milioane de dolari ca ajutoare de urgență pentru insulă, care a suferit de la sfârșitul lunii decembrie câteva sute de cutremure mai mici, potrivit USGS.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a fost informat despre situația din insulă, iar șeful Agenției Federale pentru Situații de Urgență (FEMA), Pete Gaynor, se află în contact cu autoritățile de pe insulă, a indicat Casa Albă.

Un seism cu magnitudinea 5,8 a zguduit Puerto Rico luni, provocând întreruperi majore de energie electrică și pagube materiale, fără a provoca însă victime.

La doi ani după trecerea uraganelor distructive Irma și Maria, aproximativ 30.000 de case nu au fost încă reparate, potrivit autorităților locale care au fost criticate dur pentru administrarea necorespunzătoare a fondurilor alocate pentru reconstrucție. Un studiu, confirmat de autoritățile portoricane, estimează că numărul persoanelor care și-au pierdut viața direct sau indirect este de 3.000, deoarece infrastructura sanitară a fost afectată iremediabil, notează AFP.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău