Puerto Rico - Stare de urgenţă după un seism puternic

  • 08 Ianuarie 10:45
Puerto Rico - Stare de urgenţă după un seism puternic

Autorităţile din Puerto Rico au decretat stare de urgenţă după ce un cutremur cu magnitudinea 6,4, produs marţi, a lăsat în urmă un mort, mai mulţi răniţi şi pagube materiale importante în sudul insulei caraibiene, în continuare afectată de efectele distrugătoare ale uraganelor Irma şi Maria din 2017, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Seismul s-a produs la ora 4:24 (8:24 GMT) în largul coastei sudice a acestui teritoriu american, conform Institutului de Geofizică al Statelor Unite (USGS), care a revizuit magnitudinea anunţată iniţial, de 6,6.

Centrul de alertă pentru tsunami a ridicat rapid atenţionarea iniţială.

Oraşele Guayanilla, Yauco, Guanica şi Ponce, din sud, au suferit cele mai multe pagube. Mai multe maşini au fost distruse, strivite sub casele construite pe piloni de beton.

Cutremurul, care a surprins locuitorii în timpul nopţii, a provocat cel puţin un deces. Un bărbat în vârstă de 73 de ani a murit în localitatea Ponce după ce un zid s-a prăbuşit peste el, relatează El Nuevo Dia, cel mai mare important din Puerto Rico.

Opt persoane au fost rănite în Ponce, a declarat primarul oraşului, Mayita Melendez, la televiziunea locală WAPA.

În Guayanilla, populaţia a fost cuprinsă de ''panică'', conform primarului oraşului, Nelson Torres Yordan. Biserica Imaculata Concepţie, construită în 1841, s-a prăbuşit parţial. În cursul dimineţii, locuitorii au căutat printre rămăşiţe pentru a găsi statuile şi alte relicve, rămase intacte, notează AFP.

Faimosul bucătar americano-spaniol, Jose Andres, a anunţat pe Twitter că organizaţia sa caritabilă World Central Kitchen a început să livreze mâncare rezidenţilor din zonele afectate, precum şi lămpi solare.

Infrastructura locală a fost de asemenea deteriorată. Alunecările de teren au blocat o parte a reţelei rutiere din sudul insulei, iar Autoritatea Naţională pentru Electricitate (SEE) a confirmat că liniile de înaltă tensiune au fost avariate. Cele două centrale electrice din Guayanilla, cea mai apropiată de epicentru, au suferit ''daune foarte importante'', a explicat directorul SEE, Jose Ortiz, cotidianului local El Nuevo Dia.

 Oraşul ar putea fi afectat de pene de curent în următoarele două săptămâni, a declarat Nelson Torres Yordan la o conferinţă de presă.

Cutremurul a distrus, de asemenea, una dintre principalele atracţii turistice din regiune, Punta Ventana, o formaţiune stâncoasă a cărei parte superioară s-a prăbuşit.

Câteva replici, cu o magnitudine mai mică, au fost resimţite pe parcursul zilei de marţi, în timp ce echipele de intervenţie căutau supravieţuitori printre clădirile distruse.

Autorităţile au decretat stare de urgenţă şi a fost mobilizată Garda Naţională, măsuri ce vor ''permite o acţiune rapidă a procesului guvernamental pentru garantarea unei execuţii eficiente'' a intervenţiei, după cum a afirmat guvernatorul acestui teritoriu american, Wanda Vazquez Garced. Această măsură excepţională face posibilă o mai bună mobilizare a serviciilor publice din teritoriu şi recurgerea, dacă este necesar, la asistenţa guvernului federal.

Wanda Vazquez Garced a anunţat, de asemenea, deblocarea a 130 de milioane de dolari ca ajutoare de urgenţă pentru insulă, care a suferit de la sfârşitul lunii decembrie câteva sute de cutremure mai mici, potrivit USGS.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a fost informat despre situaţia din insulă, iar şeful Agenţiei Federale pentru Situaţii de Urgenţă (FEMA), Pete Gaynor, se află în contact cu autorităţile de pe insulă, a indicat Casa Albă.

Un seism cu magnitudinea 5,8 a zguduit Puerto Rico luni, provocând întreruperi majore de energie electrică şi pagube materiale, fără a provoca însă victime.

La doi ani după trecerea uraganelor distructive Irma şi Maria, aproximativ 30.000 de case nu au fost încă reparate, potrivit autorităţilor locale care au fost criticate dur pentru administrarea necorespunzătoare a fondurilor alocate pentru reconstrucţie. Un studiu, confirmat de autorităţile portoricane, estimează că numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa direct sau indirect este de 3.000, deoarece infrastructura sanitară a fost afectată iremediabil, notează AFP.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
10 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:61 %
Vint:7,7 m/s
Tue
6 °C
Wed
10 °C
Thu
6 °C
Fri
3 °C
Sat
8 °C

Curs oficial BNM 24 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2607 0.0742
USD 17.8258 0.0539
RON 4.0097 0.0029
UAH 0.7287 -0.0006
RUB 0.2763 -0.0023
Arhivă Radio Chișinău