PSRM va boicota referendumul privind aderarea la UE. Anterior, socialiștii afirmau că orice modificare a statutului politic extern este posibilă doar prin referendum
-
12 Februarie 10:19
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) va boicota referendumul privind aderarea la Uniu8nea Europeană anunțat de Președintele Maia Sandu. Secretarul executiv al PSRM, Igor Dodon, a spus că partidul a decis să nu participe la acest plebiscit, să-l boicoteze și va îndemna cetățenii să facă la fel.
Liderul PSRM a spus că din acest motiv n-a mers nici la consultările de la Președinție, scrie oficial.md.
De asemenea, într-un comunicat de presă al partidului se afirmă că „PSRM consideră o batjocură invitația adresată Secretarului Executiv al PSRM, Igor Dodon, de a participa la consultațiile cu Maia Sandu pe subiectul referendumului pentru integrarea europeană”.
Poziția Partidului Socialiștilor cu privire la așa-numitul „referendum Sandu” rămâne neschimbată.
1. Aderarea la UE presupune renunțarea la o parte semnificativă a suveranității Republicii Moldova, iar pe probleme legate de suveranitatea țării, este necesar un vot de 50% + 1 din numărul total de alegători, așa cum prevede Constituția, dar nu jumătate din 1/3, adică 17%.
2. Introducerea unui vector geopolitic general obligatoriu în Constituția țării contrazice articolul 5 din Constituția Republicii Moldova, potrivit căruia democrația în Republica Moldova se exercită în condițiile pluralismului politic
și nici o ideologie nu poate fi instituită ca ideologie oficială a statului.
3. Este categoric inadmisibil organizarea unui referendum pe cea mai importantă problemă pentru țara noastră în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.
4. Un referendum privind politica externă a țării poate fi organizat numai cu participarea obligatorie a tuturor concetățenilor noștri, inclusiv a locuitorilor din regiunea transnistreană, precum și a reprezentanților diasporei moldovenești din toate țările lumii, inclusiv Federația Rusă și Republica Belarus.
Precizăm că la începutul lunii martie 2022, atunci când Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană, PSRM menționa într-un comunicat de presă că „Orice modificare a statutului politic extern al statului nostru, aderarea la structuri integraționiste, care prevăd restricționarea suveranității noastre și asumarea unor angajamente politice este posibilă doar printr-un referendum și cu condiția unui consens național durabil, așa cum au demonstrat un șir de state europene pe parcursul ultimilor 20 de ani”