PSRM va boicota referendumul privind aderarea la UE. Anterior, socialiștii afirmau că orice modificare a statutului politic extern este posibilă doar prin referendum

  • 12 Februarie 10:19
PSRM va boicota referendumul privind aderarea la UE. Anterior, socialiștii afirmau că orice modificare a statutului politic extern este posibilă doar prin referendum

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) va boicota referendumul privind aderarea la Uniu8nea Europeană anunțat de Președintele Maia Sandu. Secretarul executiv al PSRM, Igor Dodon, a spus că partidul a decis să nu participe la acest plebiscit, să-l boicoteze și va îndemna cetățenii să facă la fel.

Liderul PSRM a spus că din acest motiv n-a mers nici la consultările de la Președinție, scrie oficial.md.

De asemenea, într-un comunicat de presă al partidului se afirmă că „PSRM consideră o batjocură invitația adresată Secretarului Executiv al PSRM, Igor Dodon, de a participa la consultațiile cu Maia Sandu pe subiectul referendumului pentru integrarea europeană”.

Poziția Partidului Socialiștilor cu privire la așa-numitul „referendum Sandu” rămâne neschimbată.

1. Aderarea la UE presupune renunțarea la o parte semnificativă a suveranității Republicii Moldova, iar pe probleme legate de suveranitatea țării, este necesar un vot de 50% + 1 din numărul total de alegători, așa cum prevede Constituția, dar nu jumătate din 1/3, adică 17%.

2. Introducerea unui vector geopolitic general obligatoriu în Constituția țării contrazice articolul 5 din Constituția Republicii Moldova, potrivit căruia democrația în Republica Moldova se exercită în condițiile pluralismului politic
și nici o ideologie nu poate fi instituită ca ideologie oficială a statului.

3. Este categoric inadmisibil organizarea unui referendum pe cea mai importantă problemă pentru țara noastră în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

4. Un referendum privind politica externă a țării poate fi organizat numai cu participarea obligatorie a tuturor concetățenilor noștri, inclusiv a locuitorilor din regiunea transnistreană, precum și a reprezentanților diasporei moldovenești din toate țările lumii, inclusiv Federația Rusă și Republica Belarus.

Precizăm că la începutul lunii martie 2022, atunci când Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană, PSRM menționa într-un comunicat de presă că „Orice modificare a statutului politic extern al statului nostru, aderarea la structuri integraționiste, care prevăd restricționarea suveranității noastre și asumarea unor angajamente politice este posibilă doar printr-un referendum și cu condiția unui consens național durabil, așa cum au demonstrat un șir de state europene pe parcursul ultimilor 20 de ani”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău