PSRM: Țara noastră nu trebuie să devină victimă a acțiunilor forțelor externe

  • 17 Martie 2022 10:45
PSRM: Țara noastră nu trebuie să devină victimă a acțiunilor forțelor externe

Partidul Socialiștilor condamnă „graba, emotivitatea și lipsa de perspicacitate” cu care Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat Rezoluția de condamnare a operațiunii militare a Rusiei pe teritoriul Ucrainei, inclusiv amendamentul cu privire la „agresiunea militară împotriva Republicii Moldova” și „ocuparea regiunii transnistrene”. „Documentul adoptat de APCE este de natură politică, nu are un caracter obligatoriu și nu produce efecte juridice”, se arată într-un comunicat de presă emis de formațiune, citat de IPN.

PSRM precizează că alineatul privind recunoașterea regiunii transnistrene drept zonă de ocupație rusă  a fost inclus în textul final al Rezoluției la inițiativa delegației României, „cu încălcarea procedurilor de rigoare, fără a consulta opinia delegației Republicii Moldova, neținând cont de poziția oficială a țării”.

„Considerăm aprobarea acestui amendament în textul final al Rezoluției drept un pas provocator, menit să atragă țara noastră neutră în conflictul militar dintre Rusia și Ucraina, în jocuri geopolitice periculoase. Amintim că autoritățile și opoziția țării au ajuns la un consens vizavi de necesitatea păstrării statutului de neutralitate al Republicii Moldova și neimplicare în conflictul militar din Ucraina. Forțele radicale din APCE subminează eforturile noastre comune”, se menționează în comunicat.

Principalul partid de opoziție critică „lipsa de curaj a unor reprezentanți ai PAS, care au votat pentru această inițiativă iresponsabilă și care, fie din neștiință, fie intenționat, au retrogradat procesul de reglementare transnistreană la un nivel improbabil”.

PSRM face apel la partenerii externi „care sunt interesați cu adevărat de restabilirea granițelor legitime ale Republicii Moldova și care respectă neutralitatea țării” să renunțe la practica includerii problemelor și proceselor care vizează Republica Moldova „în canavaua conflictului ruso-ucrainean”.

„Facem apel către conducerea Republicii Moldova să dea dovadă de înțelepciune și responsabilitate politică. Țara noastră nu trebuie să devină victimă a acțiunilor provocatoare ale forțelor externe care contribuie la creșterea tensiunilor din regiunea noastră, la stoparea negocierilor politice și la o nouă escaladare a conflictului de pe Nistru”, este mesajul PSRM.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a recunoscut oficial regiunea transnistreană a Republicii Moldova drept teritoriu ocupat de Rusia. APCE a acceptat în unanimitate un amendament propus de România, Ucraina, Franța, Estonia, Marea Britanie, Georgia și Turcia la rezoluția care condamnă invazia Federației Ruse în Ucraina, atestând totodată și agresiunea armată a Rusiei împotriva Moldovei în 1992, precum și ocuparea raioanelor moldovenești din stânga Nistrului. Solicitat să comenteze decizia APCE, vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, a declarat că e o opinie politică adoptată într-o declarație care vizează, în primul rând, situația din Ucraina. „Din partea executivului pot reitera faptul că Republica Moldova va continua să caute soluții pentru reintegrarea țării prin dialog, negocieri, pentru că asta e singura cale de a progresa spre obținerea acestui obiectiv al țării noastre. Evident, insistăm pe necesitatea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Nicu Popescu într-o conferință de presă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău