PSRM propune reducerea vârstei de pensionare. Deputat PAS: S-au trezit acum înainte de anticipate și după crearea coaliției cu Șor

  • 10 Decembrie 2020 14:36
PSRM propune reducerea vârstei de pensionare. Deputat PAS: S-au trezit acum înainte de anticipate și după crearea coaliției cu Șor

Deputații PSRM au înregistrat un proiect de lege prin care propun revenirea la situația când femeile ieșeau la pensie la 57 de ani, iar bărbații – la 62 de ani.  Potrivit inițiativei, mamele cu cinci și mai mulți copii ar urma să se pensioneze la 54 de ani. Despre aceasta a vorbit, la un briefing de presă, deputatul PSRM Vladimir Odnostalco, transmite IPN.

Proiectul de lege mai prevede modificarea perioadei stagiului de cotizare luat în calcul la stabilirea pensiei. Vladimir Odnostalco a subliniat că această inițiativă este dictată de speranța de viață, situația demografică, moștenirea unui sistem medical și de asigurare socială precare și de condițiile de muncă.

Deputatul Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS), Dan Perciun, a venit cu o reacție referitor la această inițiativă. 

„Se pare că au uitat cum parte din înțelegerea între Dodon și Plahotniuc în 2016 a fost ca până la intrarea în funcție a lui Dodon, să fie promulgat proiectul de lege privind majorarea vârstei de pensionare - special pentru ca să nu-l pună într-o situație politică complicată. PSRM-ul ca de obicei sunt niște ipocriți desăvârșiți - pentru că Dodon încă în 2016 s-ar fi putut opune acestei reforme anulând decretul prin care Timofti a promulgat legea. În schimb s-au trezit acum înainte de anticipate și după crearea coaliției cu Șor.
Pentru referință:
16 decembrie 2016 - Parlamentul votează reforma sistemului de pensionare în a doua lectură
22 decembrie 2016 - Timofti promulgă legea
23 decembrie 2016 - Dodon intră în funcție
30 decembrie 2016 - Legea este publicată în Monitorul Oficial
Dodon încă în 2016 a avut 7 zile la dispoziție să anuleze decretul lui Timofti și să înceapă lupta cu majoritatea parlamentară a lui Plahotniuc. Cel puțin ar fi putut să încerce, urmând Curtea să se expună dacă un decret de promulgare a unei legi poate fi anulat până la publicarea în Monitorul Oficial. Însă Dodon evident nu putea lupta cu cei care l-au făcut Președinte”, a declarat deputatul, într-o postare pe Facebook. 
 
Un alt proiect de lege, pregătit de deputații PSRM, va interzice angajatorilor să înceteze contractul individual de muncă cu persoanele care au atins vârsta de pensionare.

Reforma sistemului public de pensii a fost făcută în anul 2016. Atunci s-a decis majorarea vârstei de pensionare, etapizat, până la 63 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
 
 
 
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău