PSRM caută sprijinul partidului lui Putin, în perspectiva alegerilor din 2018, din R.Moldova

  • 14 Februarie 2017 10:58
PSRM caută sprijinul partidului lui Putin, în perspectiva alegerilor din 2018, din R.Moldova

În timp ce primul ministru al Republicii Moldova încearcă, la Kiev, o sincronizare a eforturilor cu autoritățile ucrainene pentru armonizarea relațiilor bilaterale, lidera Partidului Socialist din Republica Moldova, doamna Zinaida Greceanîi, cere la Moscova ajutorul președintelui Partidului Rusia Unită, Dmitri Medvedev. Cei doi politicieni au convenit să-și intensifice colaborarea, cooperarea interregională între raioanele Republicii Moldova și regiunile Federației Ruse. Detalii despre acest dialog, dar și despre discuțiile dintre Moscova și Chișinău pe tema datoriei de 6 miliarde de dolari, pe care Transnistria o datorează pentru gazele furnizate de Gazprom, într-o relatare semnată de corespondentul RRA la Moscova, Alexandr Beleavschi.

Partidul Rusia Unită, partidul președintelui Putin, și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova ar putea semna un acord de cooperare, care va consfinți oficial sprijinul Kremlinului pentru socialiștii moldoveni și președintele Igor Dodon, și politica acestora de apropiere față de Rusia.

Propunerea a fost făcută de premierul rus, Dmitri Medvedev, liderul oficial al Rusiei Unite, în cursul întâlnirii de luni, 13 februarie, de la Moscova, cu noul președinte al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi, căreia Igor Dodon i-a predat șefia partidului, după victoria în alegerile prezidențiale. Întâlnirea s-a desfășurat la mai puțin de o lună după vizita lui Igor Dodon în capitala rusă. Deschizând convorbirile, premierul Medvedev a declarat că deși relațiile ruso-moldovenești nu se află în cea mai bună fază, există posibilități pentru dezvoltarea lor pe linie de stat, guvernamentală, cât și între partide.

La rândul său, Zinaida Greceanîi a amintit sprijinul pe care Rusia Unită îl acordă și în prezent Partidului Socialiștilor moldoveni, subliniind că victoria candidatului socialist Igor Dodon in alegerile prezidențiale s-a datorat faptului că majoritatea moldovenilor se pronunță pentru un parteneriat strategic cu Rusia. Zinaida Greceanîi a criticat actuala guvernare proeuropeană de la Chișinău pentru semnarea Acordului de asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, acord care, în opinia sa, nu a adus nimic Moldovei, în schimb a determinat pierderea Rusiei ca piață și partener strategic. Ea a menționat aprecierea de care se bucură în Moldova poziția Rusiei conform căreia Republica Moldova trebuie să fie un stat suveran și independent. Zinaida Greceanîi l-a asigurat pe Dmitri Medvedev că Partidul Socialist va lucra în această direcție și a ținut să sublinieze că Igor Dodon a obținut sprijinul deplin al președintelui Putin. Cu toate acestea, Rusia înțelege că președintele Republicii Moldova are, prin Constituție, prerogative limitate.

Moscova a luta notă și de poziția guvernului prooccidental de la Chișinău, care a condamnat declarațiile lui Igor Dodon legate de rezilierea acordului de asociere și virajul acestuia în direcția Rusiei și Uniunii Euroasiatice.

Aflat luni, 13 februarie, la Kiev, premierul moldovean Pavel Filip a reafirmat sprijinul guvernului său pentru integritatea și suveranitatea Ucrainei, pe fondul recrudescenței violențelor din Donbas și creșterii periculoase a tensiunilor ruso-ucrainene. Rusia așteaptă clarificarea situației politice din Moldova după alegerile parlamentare, programate oficial pentru anul viitor, și în urma cărora socialiștii speră să obțină o majoritate, care să le permită să formeze guvernul.

În aceste condiții, Kremlinul nu dorește să mizeze totul pe o singură carte, preferând să păstreze instrumentele tradiționale de influență. Unul dintre ele este datoria la gaze, ajunsă la 6,5 miliarde de dolari, din care 5,8 revin Transnistriei. Suma este uriașă pentru Chișinău și imposibilă de plătit pentru Tiraspol. Guvernele moldovenești au refuzat să achite datoriile Transnistriei pentru că de facto regiunea nu se află sub autoritatea lor. Rusia a refuzat să împartă datoria pe motiv că Moscova consideră oficial Transnistria parte a Republicii Moldova.

Cu ocazia vizitei la Moscova, Igor Dodon a declarat că are o schemă de restructurare a acestei datorii, dar, după cum scrie cotidianul rus "Kommersant", convorbirile de săptămâna trecută de la Chișinău între premierul moldovean, Pavel Fiip, și vicepreședintele Gazpromului, Valeri Golubev, au eșuat.

Expertul Veaceslav Miscenko, citat de "Kommersant", consideră că problema datoriei transnistrene la gaze nu are o soluție economică, ci doar politică, astfel încât Rusia se va folosi de ea ca instrument de presiune, pe de-o parte, pentru a forța Tiraspolul să accepte o soluție politică a conflictului transnistrean, bazată pe reintegrarea în componența Republicii Moldova, pe de altă parte, pentru a forța Chișinăul să revină în orbita politică a Moscovei.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău