PSRM a atacat la Curtea Constituțională primul decret prezidențial privind desemnarea Nataliei Gavrilița în calitate de candidat la funcția de premier

  • 25 Martie 2021 07:41
PSRM a atacat la Curtea Constituțională primul decret prezidențial privind desemnarea Nataliei Gavrilița în calitate de candidat la funcția de premier

Deputații socialiști au atacat la Curtea Constituțională primul decret de desemnare a Nataliei Gavriliță la funcția de prim-ministru, semnat de președinta Maia Sandu. În sesizarea depusă de Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschi se argumentează că, deși programul de activitate și lista Guvernului au fost examinate în Parlament la 11 februarie, neprimind nici un vot din partea deputaților, decretul ar fi fost publicat în Monitorul Oficial abia la 26 februarie.

„Subliniem că prin emiterea decretului criticat, președintele Republicii Moldova a sfidat nu doar autoritatea Constituției, dar și a Curții Constituționale, care în jurisprudența sa recentă a decis că exercițiul învestirii Guvernului urmează să fie unul sincer și responsabil”, se arată în sesizarea PSRM.

De asemenea, ptrivit documentului, „în spiritul logicii constituționale, solicitarea publică a candidatului desemnat care în plen a expus rugămintea de a nu i se acorda vot de încredere, reprezintă nimic altceva decât refuzul public al candidatului de a mai deține respectiva calitate”.

Președintele Maia Sandu a înaintat-o prima dată pe Natalia Gavrilița la funcția de premier pe 27 ianuarie, iar Parlamentul nu i-a acordat vot de încredere pe 11 februarie. Cel de al doilea candidat desemnat, Igor Grosu își prezintă astăzi în plenul Parlamentului echipa guvernamentală și programul de guvernare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău