PSD a depus semnăturile la CEC pentru inițierea unui referendum

  • 27 Iunie 2013 16:04
PSD a depus semnăturile la CEC pentru inițierea unui referendum

La Comisia Electoară Centrală a fost depuse vineri peste 200 de mii de semnături pentru inițierea unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia — Belarus — Kazahstan.Inițiativa îi aparține Partidului Social Democrat, condus de Victor Șelin, care la alegerile parlamentare din 2010 a obținut aproximativ 0,5% din sufragii.  În acest context,…

La Comisia Electoară Centrală a fost depuse vineri peste 200 de mii de semnături pentru inițierea unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia — Belarus — Kazahstan.

Inițiativa îi aparține Partidului Social Democrat, condus de Victor Șelin, care la alegerile parlamentare din 2010 a obținut aproximativ 0,5% din sufragii.  În acest context, analiștii de la Chișinău sunt de părere că referendumul are puține șanse să fie susținut de alegătorii din Republica Moldova. 

Un partid de opoziție nu are șanse să convingă populația, în condițiile în care partidele aflate la guvernare promovează ideea integrării europene, crede analistul politic, Corneliu Ciurea.

Ideea aderării la Uniunea Vamală Rusia — Belarus — Kazahstan este destul de populară în sondajele realizate în ultimul timp, contrabalansând-o pe cea de integrare europeană. Cu toate acestea, sunt puține șanse ca un astfel de referendum să fie validat, iar inițiativa are mai mult scop electoral, susține sociologul Doru Petruți, directorul IMAS Chișinău.

În cazul în care Comisia Electorală Centrală nu va găsi încălcări în dosarele cu semnăturile colectate, inițiativa PSD trebuie să obțină voturile majorității parlamentare, pentru a fi organizat referendumul. În urmă cu 10 ani, Legislativul a respins un plebiscit inițiat de Partidul Social Democrat, condus atunci de Dumitru Braghiș, privind modificarea Codului Electoral.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer fragmentat
Umiditate:49 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău