Provocări arhitecturale în Chișinău pentru persoanele cu dizabilități

  • 30 Octombrie 2020 17:16
Provocări arhitecturale în Chișinău pentru persoanele cu dizabilități

Reabilitările care au loc în municipiul Chișinău sunt binevenite, însă în cadrul acestor lucrări nu mereu se ține cont de necesitățile persoanelor cu dizabilități. Grupul de persoane vizat, atunci când iese în societate, întâmpină foarte multe probleme, începând de la stații inaccesibile și terminând cu instituții care, la fel, nu sunt accesibile pentru toate persoanele cu dizabilități.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Ludmila Iachim, directoare executivă a Asociației „Motivație”, a scos în evidență importanța  accesibilității pentru persoanele cu dizabilități, dar și a altor persoane de interes social. Ludmila Iachim se numără printre persoanele care folosesc scaun rulant și spune că se simte o persoană cu dizabilitate atunci când iese în societate. „Întâlnesc foarte multe probleme, provocări arhitecturale, cum ar fi stații inaccesibile, transport public, treceri pietonale, instituții inaccesibile. Și vreau să atrag atenția că accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități nu este doar o rampă la intrare. Mesajul este înțeles greșit”, a declarat Ludmila Iachim.

 

„Accesibilitatea nu este un capriciu, ci o necesitate pentru mine. Ieșirile din casă sunt o provocare zilnică”, a mai spus Ludmila Iachim. Aceasta îndeamnă autoritățile să ia atitudine, să acționeze mult mai profesionist și să apeleze la suportul organizațiilor societății civile. Banii trebuie utilizați corect, din start să se țină cont de standardele și necesitățile pentru toate grupurile de persoanele.

Vitalie Meșter, director executiv al Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, a remarcat că organizațiile membre ale Platformei civice „Chișinăul accesibil pentru Toți” elaborează un plan lor de acțiuni și își doresc ca acesta să fie implementat cu succes de către Primăria Chișinău. „Accesibilitatea nu se referă strict la persoanele cu dizabilități, dar la toți noi care locuitori și vizitatori ai orașului”, accentuează Vitalie Meșter.

Platforma civică „Chișinăul accesibil pentru Toți ” este o inițiativă din partea societății civile. În 2018, pentru prima dată, în municipiul Chișinău a fost elaborat un plan de acțiuni și a fost încheiat și un acord de colaborare dintre Platformă și administrația locală, scopul fiind accesibilizarea orașului pentru toți cei care locuiesc aici și cei care-l vizitează.

Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul IPN „Injustiția la vedere prin mijloace multimedia”. Agenția IPN nu își adjudecă dreptul să decidă dacă organizatorii conferințelor de presă au dreptate în cauzele despre care vor vorbi, aceasta este prerogativă exclusivă a justiției, însă perioada exagerat de lungă, mult mai lungă decât prevede legislația, a acestor cazuri poate fi considerată drept act de nedreptate și injustiție evidentă. Agenția de presă IPN nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău