Protocolul semnat de către Eugen Carpov și Nina Ștanschi, criticat
-
19 Septembrie 2013 14:51
Acesta prevede schimbul de informații între cele două părți privind dosarele penale deschise pe numele demnitarilor și angajaților din structurile de forță.
Rudele persoanelor deținute ilegal de autoritățile separatiste din Transnistria și Asociația Promo Lex s-au pronunțat joi, 19 septembrie, împotriva unui protocol semnat, zilele trecute, de reprezentanții politici la negocierile dintre Chișinău și Tiraspolului, Eugen Carpov și Nina Ștanschi.
Acesta prevede schimbul de informații între cele două părți privind dosarele penale deschise pe numele demnitarilor și angajaților din structurile de forță. Acest document mai prevede și identificarea unui mecanism alternativ de soluționare a acestor dosare penale, fapt considerat de și Asociația Promo Lex indamisibil.
Avocatul Asociației Promo Lex, Alexandru Postică, a făcut trimitere la o serie de acte ale organelor de drept din Republica Moldova, care nu permit schimbul de informații cu autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol. În opinia acestuia, politicienii de la Chișinău neglijează interesele victimelor regimului transnistrean și ale rudelor lor, pentru a mima progrese în procesul de negocieri.
Reprezentanta asociației ”Mamele pentru drepturile copiilor”, Ala Gherman, care este sora omului de afaceri încarcerat la Tiraspol, Vitalie Eriomenco, crede că astfel autoritățile separatiste vor primi toate datele despre cei care au depus cereri împotriva lor.
Solicitat de Radio Chișnău, șeful Biroului pentru Reintegrare, George Bălan, a subliniat că actul semnat prevede o analiză a dosarelor existente, după care se va veni cu propuneri referitoare la mecanismul de soluționare a acestora.George Bălan a precizat că datele cu caracter personal vor fi protejate, în conformitate cu legislația Republicii Moldova.
Potrivit înscrierii protocolare semnate de vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov și reprezentantei Tiraspolului, Nina Ștanschi, la 16 septembrie, grupurile de experți, în termen de o lună, urmează să facă schimb de informații, să sistematizeze și să propună soluții privind un posibil mecanisml de rezolvare a acestor dosare.