Protestul „Vestelor Galbene” | Franța așteaptă un nou weekend de foc, cu zeci de mii de jandarmi mobilizați împotriva violențelor

  • 08 Decembrie 2018 07:41
Protestul „Vestelor Galbene” | Franța așteaptă un nou weekend de foc, cu zeci de mii de jandarmi mobilizați împotriva violențelor

Autoritățile franceze se pregătesc pentru un nou episod al manifestațiilor în centrul Parisului. De această dată, pe lângă "vestele galbene", vor protesta liceeni, studenți, agricultori, lucrători de la ambulanță, iar transportatorii rutieri amenință cu o grevă pe termen nelimitat, transmite TVR Moldova.

Pentru a preveni violențe similare celor de săptămâna trecută, la Paris, mai multe prefecturi și municipalități au anulat spectacole și meciuri de fotbal, iar comercianții din centrul Capitalei Franței își iau toate măsurile pentru a-și proteja afacerile.

Între timp, blocajele din licee și facultăți au continuat pentru a patra zi consecutiv. Poliția a interpelat peste 146 de liceeni dintr-o instituție de învățământ din regiunea pariziană, după mai multe incidente violente care au avut loc vineri dimineață.

Partidele de stânga și de extremă stânga vor să depună la începutul săptămânii viitoare o moțiune de cenzură împotriva guvernului.

"E o situație pe care Franța n-a mai întâlnit-o de câțiva ani buni", relatează coresponndenții TVR de la Paris.

Regia autonomă de transport (RATP) a anunțat închiderea pentru public a 36 de stații și de gări sâmbătă la Paris, din cauza manifestațiilor "vestelor galbene" prevăzute să aibă loc în capitală, potrivit AFP. Stațiile Charles de Gaulle Etoile, Auber, Bastille, Concorde, Opera și Madeleine urmau să fie închise de la ora locală 05.30 "la solicitarea poliției".

Franța este în stare de alertă maximă și Parisul a început să se baricadeze în ajunul unei noi zile de manifestații a "vestelor galbene", o criză socială și politică care zguduie țara.

Magazine închise, spectacole anulate, meciuri de fotbal amânate, parcursul marșului pentru combaterea schimbării climatice modificat - peste tot în Hexagon au fost luate măsuri excepționale pentru a preveni o nouă explozie a violențelor, precum cele care au marcat manifestațiile de la 1 decembrie, notează Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău