Protestele continuă în Afganistan în ciuda intimidărilor din partea talibanilor

  • 08 Septembrie 2021 13:53
Protestele continuă în Afganistan în ciuda intimidărilor din partea talibanilor

Noi manifestații au avut loc miercuri în Afganistan, pentru a treia zi consecutiv, în ciuda încercărilor talibanilor de a intimida orice formă de opoziție, relatează DPA, citat de AGERPRES.

Un grup de femei provenite dintr-o zonă dominată de etnici hazara din vestul Kabului au ieșit la protest împotriva noului guvern, conform unor înregistrări video de pe rețelele de socializare.

În înregistrări se vede cum protestatarele strigă 'Un guvern fără femei va cădea', în timp ce mărșăluiesc prin oraș. Unele aveau pancarte pe care era scris 'Muncă, educație și libertate'.

Talibanii și-au anunțat marți guvernul provizoriu, fără nicio femeie ministru. De asemenea, din guvern nu face parte niciun membru al grupului etnic hazara, al treilea din Afganistan, persecutat de talibani în perioada cât aceștia s-au aflat la putere la sfârșitul anilor 1990.

Media locale au încetat să mai relateze despre protestele de stradă de când talibanii au reținut pentru scurt timp un grup de jurnaliști care acopereau marți o demonstrație împotriva amestecului Pakistanului în Afganistan.

Militanții islamiști au reprimat violent marți proteste în unele orașe afgane, printre care Herat, Ghazni și Faizabad.

Cel puțin doi protestatari au fost uciși și alți șapte răniți în provincia Herat din vestul țării după ce talibanii au deschis focul pentru a-i dispersa pe manifestanți, a declarat pentru DPA un locuitor din Herat, Najibullah Sahi.

Mai mulți protestatari au fost arestați la Ghazni, a confirmat un fost oficial local.

Un purtător de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen, le-a spus miercuri reporterilor pe un grup de WhatsApp că cei care vor să organizeze demonstrații pașnice pot face asta după ce primesc permisiunea autorităților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău