Proteste reprimate cu gaze lacrimogene și tunuri de apă în Hong Kong

  • 24 Mai 2020 20:20
Proteste reprimate cu gaze lacrimogene și tunuri de apă în Hong Kong

Poliția din Hong Kong a dat cu gaze lacrimogene și a tras cu tunuri de apă asupra protestatarilor care se opun planurilor Chinei de a impune o nouă lege de securitate care ar permite un control mai mare asupra teritoriului, relatează BBC, preluat de Digi24.ro

Protestatarii s-au adunat duminică în cartierele aglomerate din oraș, scandând lozinci împotriva guvernului și fluturând pancarte.

„Oamenii pot fi incriminați doar pentru cuvintele pe care le spun sau le scriu, dacă sunt opoziție față de guvern”, spune Vincent, un protestatar în vârstă de 25 de ani.

Mii de oameni care purtau măști de protecție, ca măsura împotriva răspândirii COVID-19, au ieșit în stradă pentru a protesta față de această lege. Potrivit poliției, 120 de persoane au fost arestate.

Manifestația a avut loc deși adunările publice mari sunt interzise din cauza noului coronavirus.

Unii protestatari au aruncat cu umbrele și sticlele de apă spre polițiști și au folosit pubele pentru a construi blocaje rutiere.

Anterior, 200 de politicieni din întreaga lume au emis o declarație în care criticau planurile Chinei. Semnatarii au numit noul proiect de lege un „atac global asupra autonomiei orașului, statului de drept și libertăților fundamentale”.

China încearcă să adopte o lege care ar interzice „trădarea, secesiunea, revolta și subversiunea” pe teritoriul Hong Kong.

Beijigul insistă că nu sunt întemeiate temerile că noua legislație ar dăuna investitorilor străini din Hong Kong, un important centru financiar, și a criticat țările care „se amestecă” în această chestiune.

Liderul din Hong Kong, Carrie Lam, considerată pro-Beijing, a promis sprijin deplin pentru legea propusă de China și a spus că libertățile orașului vor rămâne neschimbate.

 Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău