Proteste masive în Brazilia: Demonstranții cer demiterea președintelui din cauza crizei Covid-19

  • 30 Mai 2021 14:30
Proteste masive în Brazilia: Demonstranții cer demiterea președintelui din cauza crizei Covid-19

Zeci de mii de persoane au manifestat în peste 200 de orașe din Brazilia, cerând demiterea președintelui Jair Bolsonaro din cauza modului dezastruos în care a gestionat pandemia de Covid-19, care s-a soldat cu 461.000 de morți și amenință să se agraveze din nou, relatează The Guardian și AFP, citate de HotNews.ro. Demonstranții îl acuză pe președinte de ”genocid”.

Potrivit sursei citate, în centrul Rio de Janeiro, aproximativ 10.000 de persoane care purtau mască de protecție au defilat la apelul stângii și unor mișcări studențești, stribând ”Bolsonaro, afară!” și "Bolsonaro genocid!”, relatează AFP, citată de News.ro.

”Nimeni nu vrea să fie în stradă în mijlocul unei pandemii. Bolsonaro nu lasă vreo alternativă. Suntem în stradă pentru a ne apăra viețile. Nu vom aștepta (alegerile prezidențiale din) 2022. Acesta este doar începutul”, a declarat sâmbătă liderul Mișcării Muncitorilor fără Adăpost (MTST) Guilherme Boulos.



De la începutul pandemiei, pe care a catalogat-o drept o simplă gripă, președintele brazilian a criticat carantina, a promovat medicamente fără vreo eficiență dovedită și a pus la îndoială eficiența vaccinurilor.



Manifestanții consideră că multe morți ar fi putut fi evitate dacă Guvernul ar fi lansat mai devreme campania de vaccinare, care avansează lent. Ei îl acuză totodată pe prețedinte de faptul că promovează despădurirea Amazoniei, violența și rasismul.

Manifestații au fost organizate în numeroase orașe braziliene, inclusiv la Salvador (nord-est), Brasilia și Belo Horizonte (sud-est).

Organizatorii le-au cerut participanților la manifestații să respecte gesturi-barieră și au distribuit măști de protecție și gel hidroalcoolic.

Potrivit site-uluide știri G1, o manifestație organizată la Recife (nord-est) a fost dispersată de poliție cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc.

Aceste adunări intervin după două weekenduri de manifestații în susținerea Guvernului - convocate de către Bolsonaro însuși.

Nivelul popularității sale a scăzut la 24%, cel mai scăzut nivel, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Datafolha. Acest sondaj arată că 49% dintre brazilieni susțin destituirea lui Jair Bolsonaro, iar 46% se opun. Potrivit acestui sondaj, fostul președinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, rivalul lui Bolsonaro, este favorit în alegerile prezidențiale prevăzute în 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău