Proteste la Moscova

  • 30 Noiembrie 2014 19:57
Proteste la Moscova

Mii de medici ruși, sprijiniți de militanți ai opoziției, au participat duminică la o manifestație în centrul Moscovei pentru a protesta față de o reformă controversată ce ar urma să ducă la concedieri masive în rândul personalului medical și la închiderea a numeroase spitale, transmite Agerpress.Potrivit postului rus de radio Echo, la demonstrație au luat parte…

Mii de medici ruși, sprijiniți de militanți ai opoziției, au participat duminică la o manifestație în centrul Moscovei pentru a protesta față de o reformă controversată ce ar urma să ducă la concedieri masive în rândul personalului medical și la închiderea a numeroase spitale, transmite Agerpress.

Potrivit postului rus de radio Echo, la demonstrație au luat parte circa 4.000 de persoane, în timp ce poliția moscovită a estimat numărul lor la circa 1.500, protestatarii cerând autorităților o dezbatere publică pe tema problemelor din sistemul sanitar.

Este al doilea protest al medicilor ruși luna aceasta, manifestația de duminică fiind acum sprijinită și de Partidul Comunist și de Rusia Justă, o altă formațiune parlamentară de opoziție, demonstrații similare având loc în aceeași zi în orașele Sankt Petersburg și Nijni Novgorod. 

Detalii ale proiectului de reformă au fost dezvăluite de presă în luna octombrie, provocând un adevărat șoc în societatea rusă. Partidul Comunist afirmă că proiectul de reorganizare a sistemului sanitar va conduce la închiderea a 26 dintre cele 65 de spitale din Moscova și la concedierea a circa 7.000 de medici.

În schimb, Ministerul rus al Sănătății sprijină reforma, argumentând că se va îmbunătăți calitatea actului medical prin concentrarea specialiștilor cei mai bine pregătiți în cele mai bune spitale, iar medicii calificați în specialități rare se vor putea reprofila pe altele mai căutate, costurile recalificării urmând să fie suportate de primăria din Moscova.

Proiectul prevede și dublarea salariilor medicilor slab plătiți în prezent, cum sunt cei care au salarii de circa 800 de euro pe lună, însă Fondul de Asigurări Obligatorii, organismul care gestionează finanțarea sistemului sanitar, afirmă că bugetul său pe anul viitor va scădea cu 15%, astfel că măririle de salarii nu s-ar putea face decât cu prețul unor concedieri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău