Proteste la Kiev: Ministerul de interne va disloca forțe suplimentare

  • 02 Decembrie 2013 14:48
Proteste la Kiev: Ministerul de interne va disloca forțe suplimentare

Sute de manifestanți au blocat, luni, 2 decembrie, accesul în sediul guvernului ucrainean, în centrul Kievului.

Autoritățile au anunțat că vor fi dislocate forțe suplimentare pentru menținerea ordinii publice. Mii de protestatri au petrecut noaptea trecută în stradă, după manifestația desfășurată ieri, la care au participat cel puțin 100.000 de persoane. 40 de jurnaliști, inclusiv străini, au fost bătuți de către forțele de ordine. 

Manifestanții continuă să se adune și astăzi în Piața Independenței din Kiev. O parte dintre aceștia au petrecut noaptea în stradă sau baricadați în clădirea primăriei. Ei susțin că nu vor renunța la acțiunile de protest până când președintele Viktor Ianukovici și guvernul condus de Mikola Azarov nu își vor da demisia.  În timp ce purtătorul de cuvânt al Parlamentului Volodimir Rîbak susține că astăzi vor avea loc un dialog între liderii opoziției și autorități, primii fac apel la grevă generală. Accesul în multe dintre clădirile guvernamentale este în prezent blocat de către protestatari.

Comisarul european pentru extindere și politică de vecinătate, Stefan Fule, i-a cerut puterii de la Kiev inițierea unui ”dialog imediat” cu liderii opoziției pentru găsirea unei soluții pașnice la situația creată în urma violențelor de stradă din ultimele zile, scrie Agerpres.

Sute de mii de persoane au ieșit, ieri, pe străzile Kievului. Câteva sute de tineri au încercat să ia cu asalt reședința președintelui. Pentru a-i împiedica, forțele de ordine au intervenit violent, cu bastoane, gaze lacrimogene și grenade fumigene. Cel puțin 100 de persoane au fost rănite printre care peste 40 de jurnaliști.

Protestele în capitala Ucrainei, cele mai de amploare de la ”revoluția portocalie” din 2004, continuă de mai bine de o săptămână. Ele au fost provocate de refuzul președintelui Viktor Ianukovici de a semna, la Vilnius, Acordul de asociere cu Uniunea Europeană în favoarea unei apropieri de Federația Rusă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău