Proteste în Ucraina față de „formula Steinmeier” pentru soluționarea conflictului din estul țării

  • 02 Octombrie 16:45
Proteste în Ucraina față de „formula Steinmeier” pentru soluționarea conflictului din estul țării

Mai multe acţiuni de protest faţă de "formula Steinmeier", semnată, marţi, de către partea ucraineană la Minsk, au avut loc în principalele oraşe ale Ucrainei.

Potrivit informaţiilor Agenţiei UNN, protestele au avut loc la Kiev, Lvov, Harkov, Zaporojie şi Mariupol, însă nu au avut un caracter de amploare. Surse din regiuni au anunţat că la acţiuni au participat câteva sute de persoane.

"Lângă zidurile direcţiei Serviciului de Securitate al Ucrainei (SSU) din regiunea Lvov a avut o acţiune paşnică de protest faţă de semnarea aşa-numitei "formule Steinmeier". Şeful comandamentului Corpului de Control din regiunea Lvov a transmis solicitările activiştilor adjunctului şefului administraţiei regionale şi reprezentantului SSU" - a anunţat, miercuri, Corpul Naţional din regiunea Lvov pe pagina sa de Facebook.

Naţionaliştii au cerut ca, "în cazul semnării documentului în condiţiile impuse de Rusia" să fie demişi ministrul de externe al Ucrainei, Vadim Pristaiko, şi Leonid Kucima, care reprezintă Kievul în grupul de contact pentru soluţionarea situaţiei din Donbas şi împotriva lor să fie deschise dosare penale.

Iar la Kiev, marţi seară şi miercuri dimineaţă, câteva sute de reprezentanţi ai partidelor naţionaliste au desfăşurat o acţiune de protest în cartierul guvernamental din centrul capitalei ucrainene. Aceştia au cerut "să nu se renunţe la interesele naţionale" şi să nu se permită realizarea "formulei". Amintim că, anterior, şi partidul "Batikivşcina", al cărui lider este fostul premier ucrainean, Iulia Timoşenko, precum şi partidul "Golos" al lui Sviatoslav Vakarciuk şi partidul "Solidaritatea Europeană" a fostului preşedinte Petro Poroşenko au declarat că "formula Steinmeier" este inacceptabilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
2,08 °C
cer senin
Umiditate:86 %
Vint:3,1 m/s
Wed
4 °C
Thu
3 °C
Fri
4 °C
Sat
9 °C
Sun
7 °C

Curs oficial BNM 10 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2684 -0.0634
USD 17.4021 -0.0257
RON 4.0326 -0.0118
UAH 0.7343 -0.0004
RUB 0.2731 -0.0004
Arhivă Radio Chișinău