Proteste în Ucraina față de „formula Steinmeier” pentru soluționarea conflictului din estul țării

  • 02 Octombrie 2019 16:45
Proteste în Ucraina față de „formula Steinmeier” pentru soluționarea conflictului din estul țării

Mai multe acțiuni de protest față de "formula Steinmeier", semnată, marți, de către partea ucraineană la Minsk, au avut loc în principalele orașe ale Ucrainei.

Potrivit informațiilor Agenției UNN, protestele au avut loc la Kiev, Lvov, Harkov, Zaporojie și Mariupol, însă nu au avut un caracter de amploare. Surse din regiuni au anunțat că la acțiuni au participat câteva sute de persoane.

"Lângă zidurile direcției Serviciului de Securitate al Ucrainei (SSU) din regiunea Lvov a avut o acțiune pașnică de protest față de semnarea așa-numitei "formule Steinmeier". Șeful comandamentului Corpului de Control din regiunea Lvov a transmis solicitările activiștilor adjunctului șefului administrației regionale și reprezentantului SSU" - a anunțat, miercuri, Corpul Național din regiunea Lvov pe pagina sa de Facebook.

Naționaliștii au cerut ca, "în cazul semnării documentului în condițiile impuse de Rusia" să fie demiși ministrul de externe al Ucrainei, Vadim Pristaiko, și Leonid Kucima, care reprezintă Kievul în grupul de contact pentru soluționarea situației din Donbas și împotriva lor să fie deschise dosare penale.

Iar la Kiev, marți seară și miercuri dimineață, câteva sute de reprezentanți ai partidelor naționaliste au desfășurat o acțiune de protest în cartierul guvernamental din centrul capitalei ucrainene. Aceștia au cerut "să nu se renunțe la interesele naționale" și să nu se permită realizarea "formulei". Amintim că, anterior, și partidul "Batikivșcina", al cărui lider este fostul premier ucrainean, Iulia Timoșenko, precum și partidul "Golos" al lui Sviatoslav Vakarciuk și partidul "Solidaritatea Europeană" a fostului președinte Petro Poroșenko au declarat că "formula Steinmeier" este inacceptabilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău