Proteste în Serbia: Mii de persoane au ieșit în stradă pentru a denunța fraudele electorale

  • 31 Decembrie 2023 11:15
Proteste în Serbia: Mii de persoane au ieșit în stradă pentru a denunța fraudele electorale

Mii de sârbi au ieșit sâmbătă pe străzile din centrul Belgradului pentru a protesta față de frauda care, potrivit acestora, a compromis alegerile legislative din 17 decembrie câștigate de dreapta naționalistă, relatează Agerpres.

A fost a 13-a manifestație consecutivă de la anunțarea rezultatelor alegerilor legislative și locale, potrivit cărora partidul Partidul Progresist Sârb (SNS, dreapta naționalistă) al președintelui sârb Aleksandar Vucic, aflat la putere din 2012, a câștigat 46% din voturi față de 23,5% pentru coaliția opoziției, relatează sursa citată..

Opoziția a contestat aceste rezultate, invocând numeroase nereguli, inclusiv faptul că, potrivit acesteia, sârbilor bosniaci li s-a permis ilegal să vină să voteze în capitală. De asemenea, observatorii internaționali au raportat numeroase nereguli.

Manifestația de sâmbătă a fost organizată de un grup de intelectuali, artiști și celebrități, ProGlas (proclamație/proVot). ProGlas a început prin a face campanie pentru a cere oamenilor să voteze, iar proclamația s-a transformat apoi într-un protest în fața fraudelor.

Dar protestatarii adunați sâmbătă au venit din toate părțile, de la principala coaliție de opoziție "Serbia împotriva violenței" (SPN) până la grupuri de studenți și tineri care manifestează de aproape două săptămâni.

"Studenți, cu vârste de 18, 20 de ani, sunt acuzați că au încercat să răstoarne ordinea constituțională și sunt în arest la domiciliu. Este acesta un semn de alegeri corecte?", a declarat sâmbătă unul dintre liderii mișcării studențești, Emilija Milenkovic. "Cerem doar ca vocea noastră să fie auzită măcar atunci când votăm", a adăugat ea.

Un profesor universitar, Filip Ejdus, a salutat faptul că studenții "în aceste zile ne dau lecții de responsabilitate civică și curaj". "Respingem aceste alegeri furate, arestările studenților și tortura de către poliție", a adăugat el.

Vineri, studenții, la chemarea grupului Borba (luptă), au reușit să blocheze o stradă din centrul Belgradului.

Manifestanții cer insistent anularea alegerilor și anchete serioase asupra fraudelor, pentru a putea organiza noi alegeri în șase luni.

Sâmbătă, mulțimea a aclamat-o în mod deosebit pe lidera opoziției, Marinika Tepic, care, în greva foamei din 18 decembrie, a trebuit să fie ajutată pentru a urca pe scenă.

"Singurul lucru pe care pot să vi-l spun este că totul a fost deja spus. Aceste alegeri trebuie anulate", a declarat ea, înainte de a merge la spital și de a anunța că renunță la greva foamei.

Locul adunării, în jurul fântânii Terazije, este simbolic, legat în memoria oamenilor de cele patru zile de manifestații din martie 1991, primele mari proteste împotriva omului forte al epocii, Slobodan Milosevic.

În urmă cu o săptămână, manifestanți denunțând rezultatele contestate ale alegerilor legislative din Serbia au atacat primăria Belgradului, spărgând geamuri cu pietre, înainte de a fi respinși de poliție. Au fost făcute aproximativ treizeci de arestări, mai scrie AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:2,06 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău