Proteste în insulele grecești din Marea Egee împotriva taberelor de migranți

  • 22 Ianuarie 2020 15:15
Proteste în insulele grecești din Marea Egee împotriva taberelor de migranți

Insulele grecești unde se află importante tabere de migranți organizează miercuri o zi de protest pentru a obține plecarea imediată a solicitanților de azil, informează AFP, preluat de Agerpres.

Insulele Lesbos, Samos și Chios au declanșat o grevă generală, cu închiderea serviciilor publice, și manifestații stradale sunt prevăzute să aibă loc în cursul zilei. Sloganul principal al acestei zile de acțiune este "Vrem să ne recuperăm insulele, vrem să ne recuperăm viețile".

Aceste trei insule găzduiesc cele mai mari tabere de migranți. În total, taberele din cinci insule ale Mării Egee găzduiesc mai mult de 40.000 de migranți și refugiați pentru o capacitate de 6.300 de locuri, în condiții criticate de apărătorii drepturilor omului și organizațiile de caritate.

Cea mai importantă dintre aceste tabere, cea din Moria de pe insula Lesbos, găzduiește în condiții insalubre mai mult de 19.000 de solicitanți de azil, având o capacitate de numai 2.840 de persoane.

În noiembrie, guvernul grec a anunțat o reformă prin crearea de noi tabere cu capacități de peste 5.000 de persoane în cinci insule ale Mării Egee (Lesbos, Chios, Samos, Kos și Leros). Însă responsabili locali s-au opus ferm acestei inițiative, cerând instalații cu o capacitate limitată la 1.000 de persoane, după ce de cinci ani au primit mii de persoane.
Grecia, deja în prima linie în timpul crizei migrației din 2015, an în care această țară a primit peste 850.000 de persoane, a redevenit anul trecut, după o perioadă de acalmie în migrație, prima poartă de intrare în Europa.

Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR) a contabilizat în 2019 pentru Grecia mai mult de 55.000 de migranți sosiți pe mare și mai mult de 14.000 sosiți pe cale terestră, în principal pe la frontiera cu Turcia. Doar o mică parte dintre ei reușesc să ajungă în Europa, majoritatea așteptând în tabere de migranți examinarea cererii lor de azil.

Grecia tocmai a restabilit în ianuarie un Minister al Migrației și l-a numit pe Notis Mitarakis noul ministru însărcinat cu această problemă. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:3,09 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău