Proteste în Belarus față de un proiect de integrare a țării cu Rusia

  • 07 Decembrie 2019 15:37
Proteste în Belarus față de un proiect de integrare a țării cu Rusia

Circa 1.000 de persoane au manifestat sâmbătă la Minsk, capitala Belarus, împotriva unui proiect controversat de integrare mai accentuată cu Rusa, pe fondul speculațiilor în jurul unei unificări a celor două țări, conform AFP și Efe, potrivit Agerpres.

Această manifestație neautorizată avea loc în timp ce președintele belarus Aleksandr Lukașenko se afla sâmbătă la Soci, în sudul Rusiei, pentru a discuta despre acest proiect cu Vladimir Putin.

În cea mai mare parte destul de tineri, manifestanții s-au reunit pe un bulevard din centrul capitalei Minsk, îndreptându-se ulterior spre sediul guvernului în coloane care purtau pancarte pe care se putea citi "Nu este o integrare - este o ocupație!" și "Președintele ne vinde țara!".

Mulți manifestanți agitau drapele ale Uniunii Europene și vechiul drapel belarus în culorile alb-roșu-alb, devenit în prezent simbol al opoziției. Poliția a intervenit rapid pentru a încadra manifestația, dar nu a recurs la nicio arestare.

"Este interzis să te atingi de țară fără autorizația poporului. Dacă nu erau aceste protocoale secrete, nu am fi avut niciun motiv să ne reunim", a declarat Vladimir Nekliaev, unul din liderii opoziției belaruse.

Speculații circulă de câteva luni asupra unor presupuse presiuni ale Rusiei care urmărește să formeze cu Belarus o singură țară.

Aleksandr Lukașenko a respins de mai multe ori aceste temeri, dar continuă în paralel un proiect de integrare mai accentuat cu Moscova. El și Putin vor evoca sâmbătă "problemele-cheie în relațiile noastre bilaterale, inclusiv perspectivele aprofundării integrării", potrivit Kremlinului.

Fosta republica sovietică aflată la porțile Uniunii Europene, Belarus este unul din principalii aliați ai Moscovei, chiar dacă relațiile dintre cele două țări traversează perioade tensionate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
20
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:3,1 m/s
Fri
20
Sat
20
Sun
21
Mon
21
Tue
23

Curs oficial BNM 13 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5617 0.0486
USD 16.6114 0.0637
RON 4.0448 0.0084
UAH 0.6034 0.0035
RUB 0.2271 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău