Proteste după alegerea lui Aleksandar Vucic în Serbia

  • 04 Aprilie 2017 10:34
Proteste după alegerea lui Aleksandar Vucic în Serbia

Aleksandar Vucic a câștigat categoric din primul tur, dar asta nu a oprit opoziția să-l conteste. Mii de oameni au ieșit în stradă la Belgrad, dar și în alte orașe, ca să critice ceee ce ei numesc „începutul dictaturii" și fraudarea votului. Președintele-ales promite să mențină țara pe calea integrării în Uniunea Europeană, dar și să îmbunătățească relația cu Rusia. De altfel, Vladimir Putin l-a felicitat deja, pentru victorie.

Demonstranții, mai ales tineri și stundenți, s-au strâns în fața Parlamentului, au aruncat cu ouă în clădire și au plecat în marș pe lângă Sediile președinției, guvernului, comisiei electorale și postului public de televiziune. Oamenii au scandat lozinci împotriva președintelui-ales Aleksandar Vucici și au strigat că Serbia nu va ceda, transmite Digi24.

Protestatarii consideră că alegerile au fost fraudate și că presa a fost amuțită, astfel încât șeful guvernului să fie ales șeful statului încă din primul tur.

Opoziția consideră că Aleksandar Vucici, premier din 2014 și fost apropiat al lui Slobodan Miloșevici, tinde că devină Un lider autoritar, mai ales din cauza relației cu Vladimir Putin.

Totuși, aceste critici nu par să rezoneze în tabăra puterii.

„Este important să vă spun că aceste alegeri au demonstrat că majoritatea cetățenilor Serbiei au ales să continue procesul de reformă, să continue drumul european pentru Serbia și pentru păstrarea prieteniei tradiționale cu Rusia și China, dar și pentru a continua munca grea”, a spus președintele ales al Serbiei.

Cu peste 55 la sută din voturi, Alexandar Vucici și-a întrecut cu mult competitorii.

În zona Kladovo, unde este și una dintre cele mai mari comunități de români de pe Valea Timocului Sârbesc, Alexandr Vucici a obținut cel mai mare scor.

Dacă sârbii vor ca noul președinte să ducă țara în Europa și să redea Serbiei prosperitatea de altădată, românii care trăiesc pe Valea Timocului sârbesc așteaptă să le fie recunoscute drepturile ca minoritate națională.

„Ca toată lumea, aștept prosperitate, economia să înainteze, să meargă mai bine, drepturile minorităților din toată Serbia să fie respectate și, în general, o viață mult mai bună pentru toți sârbii”.

„Sperăm ca anii viitori, cu domnul președinte Vucici, să avem mai mare valoare și să ni se respecte drepturile noastre ale minorităților, mai ales ale minorităților române”.

Mulți dintre alegători i-au dat votul lui Aleksandar Vucici tocmai pentru că speră că acesta va continua politica de apropiere față de Vest.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău