Protest la Primăria Chișinău împotriva impozitului pe imobil majorat

  • 03 Iunie 2021 16:10
Protest la Primăria Chișinău împotriva impozitului pe imobil majorat

Anularea majorării impozitului pe imobil a fost cerută astăzi, 3 iunie, la o acțiune de protest organizată în fața Primăriei Chișinău. Manifestanții spun că nu sunt de acord să plătească impozit pe imobil majorat practic de două ori, în an de pandemie, când veniturile lor au scăzut. La acțiune au fost de față și exponenți ai Partidului Acțiune și Solidaritate, inclusiv consilieri municipali, care au cerut convocarea în regim de urgență a Consiliului municipal Chișinău, pentru revenirea la impozitul de anul trecut, transmite IPN.

Vasile Grădinaru, consilier municipal din partea PAS, a menționat că, la 29 decembrie anul trecut, consilierii PSRM și ai Partidului Șor din Consiliul municipal Chișinău a votat dublarea impozitului pe bunurile imobile. „Într-un an de pandemie, într-un an în care mulți oameni și-au pierdut în genere locurile de muncă, iar alții au pierdut o parte din venituri, pentru că au muncit mai puțin, iată că ei (consilierii PSRM-Partidul „Șor”, n.r.) au decis să majoreze impozitele. Într-un an în care noi am fost nevoiți mii de lei să dăm pentru medicamente, ca să ne tratăm de COVID-19, iată că ei au decis ultimii bani să-i ia de pe noi”, a subliniat Vasile Grădinaru.

Consilierul a precizat că fracțiunea PAS din CMC a fost împotriva acestei decizii, părăsind atunci sala de ședințe în semn de protest că inițiativa a fost supusă votării fără ca documentul să fie supus dezbaterilor publice, iar aceasta constituie ilegalitate și nedreptate. „În acest mod, ei (consilierii PSRM și de la Partidul „Șor”, n.r.) noaptea pe furiș au votat această dublare și iată că astăzi noi suntem victimele acestei majorări. Mulți pensionari, invalizi, s-au trezit că și ei au primit acest impozit, deși ani în șir nu au fost impozitați. Cei care au salarii de zeci de mii de lei nu se gândesc la cetățeanul care are o pensie mizeră sau care are un salariu care de abia îi ajunge să plătească serviciile comunale”, a spus alesul local PAS.

Dan Perciun, deputat PAS, a opinat că ceea ce se întâmplă în municipiul Chișinău „demonstrează cât de mult sunt deconectați socialiștii de la realitățile în care trăiesc oamenii din Republica Moldova. Numai conform statisticii oficiale, anul trecut 60 de mii de persoane și-au pierdut locul de muncă, deci, practic, 10 la sută din toți salariații anul trecut, din cauza crizei economice, nu au avut nicio sursă de venit. Într-o țară în care politicienii și clasa politică se gândește la oameni,  este aproape de oameni, dar nu se închide prin palate, în zone rezidențiale din Chișinău, fără să vadă ce înseamnă să supraviețuiești ca un pensionar, ca un simplu angajat. Într-o țară europeană statul vine în ajutor prin anumite plăți și scutiri de impozite”, a subliniat Dan Perciun.

Mai devreme, după o conferință PAS la același subiect, primarul Ion Ceban a venit cu o reacție, menționând că aceștia fac campanie electorală. Potrivit edilului, de scutirea impozitului pe bunurile imobiliare vor beneficia 78 de mii proprietari de apartamente. Toate aceste persoane sunt scutite, în sumă de 500 de mii de lei din valoarea imobilului. Este vorba despre persoanele de vârstă̆ pensionară, persoanele cu dizabilități, familiile participanților căzuți în acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și persoanele care au fost întreținute de aceștia, dar și alte categorii de cetățeni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău