Protest în fața Guvernului. Primarii cer reforma administrației publice locale

  • 01 Februarie 2013 12:51
Protest în fața Guvernului. Primarii cer reforma administrației publice locale

Câteva sute de primari au protestat în fața Guvernului, cerând reforma administrației publice, descentralizarea și consolidarea autonomiei locale.

Ei le-au mai cerut vineri, 1 februarie, când este marcată ziua autonomiei locale și a lucrătorului din administrația publică locală, autorităților condiții mai bune de muncă și majorarea salariilor. 

Lipsa unui dialog eficient cu centrul, resursele financiare reduse, pe care de multe ori nu le pot gestiona în conformitate cu nevoile localității, salariile mici, sunt doar o parte din problemele invocate de aleșii locali.

Primarii au ieșit astăzi nu ca să protesteze împotriva cuiva, dar ca să atenționeze clasa politică, opinia publică și cetățenii că Republica Moldova are nevoie de o administrație publică locală puternică, dotată cu resurse, inclusiv pentru a ajuta administrația centrală să rezolve problemele țării, a declarat directorul executiv  al Congresului Autorităților Locale, Viorel Furdui.

Primarii bat la ușa autorităților de ani de zile, dar probleme cu care se confruntă administrația locală rămân în continuare nerezolvate, susține primarul orașului Edineț, Constantin Cojocaru.

Dacă adminsitrația centrală nu va rezolva acum problemele respective, ele se vor agrava și mai mult, susține primarul de Anenii Noi, Mihai Cheibaș.

Amintim că premierul Vlad Filat a cerut miercuri ca până săptămâna viitoare Ministerul Finanțelor și cel al protecției socielae să identifice soluții pentru majorarea salariilor primarilor. În prezent, salariul mediu al unui primar este de aproape 3 mii de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău