Protejarea sănătății persoanelor în vârstă este la limită, potrivit reprezentanților organizației HeplAge Internațional

  • 28 Noiembrie 2019 13:23
Protejarea sănătății persoanelor în vârstă este la limită, potrivit reprezentanților organizației HeplAge Internațional

Sănătatea vârstnicilor este ignorată de autoritățile statului. Potrivit reprezentanților organizației HeplAge Internațional, în Republica Moldova nu există suficiente programe care să susțină și să promoveze un mod de viață sănătos în rândul oamenilor în etate. De cealaltă parte, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări în Medicină spun că există mai multe programe destinate vârstnicilor.

Directorul organizației HelpAge Internațional, Tatiana Sorocan, menționează că  politicile de sănătate, promovate de autoritățile statului, vizează mai mult copiii, femeile însărcinate, nu, însă, și vârstnicii.

La noi, deja, ponderea persoanelor în vârstă este de 20,8% și aceste persoane au multe necesități care nu sunt adresate, la moment, în modul corespunzător. Ne referim la sănătatea vârstnicilor. Fiecare a doua persoană vârstnică din Moldova suferă de boli netransmisibile. Sănătatea este pe prim plan, însă condițiile pentru a schimba sănătatea, a îmbunătăți sănătatea nu sunt adecvate. Nu sunt medici de familie în număr suficient, nu sunt servicii geriatrice suficiente, nu există programe de promovare a modului sănătos de viață”, a spus Tatiana Sorocan.

Vicedirectorul Casei Naționale de Asigurări în Medicină, Iurie Osoianu susține că îmbătrânirea populației este o problemă acută pentru Republica Moldova. În opinia lui, acest fenomen devine mai accentuat pe fondul migrației și exodului masiv al persoanelor apte de muncă, în special, în mediul rural. El a menționat că CNAM are mai multe programe destinate persoanelor vârstnice.

Noi avem mai multe programe din punct de vedere a accesului la medicamentelor compensate pentru persoanele vârstnice. Totodată dacă vorbim de sectorul spitalicesc, de câțiva ani este implementat spitalizarea pe programul geriatric care prevede un tratament staționar a persoanelor vârstnice, inclusiv, și o diagnosticare la nivel de asistență medicală specializată de ambulator și asistență medicală primară”, a precizat de Iurie Osoianu.   

Consultantul în sănătate, Rodica Gramma, consideră că autoritățile, în special cele locale, trebuie să întreprindă măsuri prin care să implice oamenii în etate să adopte un mod de viață sănătos.

Noi putem să promovăm activitate fizică în rândul adulților și a vârstnicilor prin vorbe în fiecare zi, dar dacă n-o să facem niște piste pentru ciclism și nu o să organizăm niște activități care să motivăm, să stimulăm aceste persoane în vârstă să se urce în bicicletă și să meargă dintr-un cap în altul a satului. Și acest lucru este posibil fiindcă îl vedem în satele din țările europene. Dar aceasta este o activitate care nu poate să o organizeze medicul din sat. Aceasta este o activitate care și-o pune în scop primarul atunci când vine în electorală”, a menționat Rodica Gramma.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, la începutul anului 2019, În Republica Moldova locuiau 558,4 mii de persoane în vârstă de peste 60 de ani. Comparativ cu anul 2014, coeficientul de îmbătrânire a populației a înregistrat o majorare cu 3,3 p.p, ceea ce corespunde unui nivel înalt de îmbătrânire demografică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,09 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău