Propuneri pentru o Europă mai bună - prioritățile Uniunii Europene pentru anul 2020

  • 02 Ianuarie 2020 14:16
Propuneri pentru o Europă mai bună - prioritățile Uniunii Europene pentru anul 2020

Parlamentul va avea un an aglomerat, care va include votarea Pactului ecologic european, noi reguli pentru o Europă digitală și bugetul UE pentru 2021-2027. Actualizarea legislației în vederea realizării uniunii bancare, acordul comercial cu Vietnamul, extinderea UE și multe altele sunt pe agenda anului 2020.

Abordarea urgenței climatice este una dintre prioritățile UE. Comisia Europeană lucrează la un Pact ecologic pentru a face ca UE să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Se estimează că vor exista propuneri cu privire la produsele alimentare durabile, bunuri mai durabile, pesticide, o strategie pentru biodiversitate pentru 2030, precum și planuri pentru reducerea emisiilor nocive provenite din aviație și transportul maritim.

Bugetul pe termen lung al UE

Negocierile cu privire la bugetul UE pentru 2021-2027 vor continua. Parlamentul solicită mai mulți bani pentru combaterea schimbărilor climatice, stimularea inovației și protejarea frontierelor.

Serviciile digitale 

Comisia va lansa o propunere pentru un act privind serviciile digitale, precum și una privind inteligența artificială. Aceasta din urmă ar trebui să clarifice problemele legale și să contribuie la stimularea investițiilor pentru companiile care se ocupă inteligența artificială în Europa. Parlamentul va analiza riscul ca sistemele automate de luare a deciziilor să poată fi părtinitoare din cauza algoritmului utilizat. 

Uniunea bancară 

Criza zonei euro a arătat necesitatea integrării mai bune a sistemului financiar al UE. În 2020, Parlamentul va lucra la propuneri pentru completarea uniunii bancare, inclusiv la o schemă pentru protejarea economiilor cetățenilor în cazul în care o bancă dă faliment.

Acordurile comerciale

Parlamentul va vota asupra acordurilor comerciale și de investiții cu Vietnamul, care ar elimina 99% dintre tarife. În plus, UE va continua să lucreze asupra unor noi acorduri cu alte țări, inclusiv Australia și Noua Zeelandă, Chile, Indonezia, Filipine, Maroc și Tunisia. Discuțiile pentru un acord de investiții cu China sunt în derulare.

Sănătatea

La începutul anului viitor, Comisia Europeană va prezenta un plan de acțiune pentru combaterea cancerului, care va fi examinat de Parlament.

Drepturile pasagerilor

O nouă propunere urmărește să actualizeze drepturile pasagerilor pentru persoanele care călătoresc cu avionul sau cu trenul. Deputații sunt dornici în special să consolideze drepturile persoanelor cu dizabilități.

Extinderea

Discuțiile vor continua cu țările care doresc să adere la UE. Parlamentul solicită UE să lanseze discuții de aderare cu Albania și Macedonia de Nord, întrucât acestea îndeplinesc cerințele. Deputații vor dezbate și perspectivele aderării țărilor din Balcanii de Vest.

Brexit

Conform acordurilor actuale, Regatul Unit urmează să părăsească UE la 31 ianuarie 2020, dar este posibil ca țara să plece mai devreme dacă acordul de retragere va fi aprobat de Regatul Unit și Parlamentul European.

Odată aprobat acordul de retragere, următorul pas va fi negocierea unui acord privind relațiile viitoare, care ar include aspecte precum comerțul și cooperarea în domeniul apărării, mediului și luptei împotriva terorismului.

Securitatea

Parlamentul și Consiliul negociază în prezent propuneri pentru combaterea diseminării conținutului terorist online. Sunt discutate și controalele temporare la frontieră în spațiul Schengen. În plus, Comisia trebuie să vină cu o propunere de securizare a frontierelor UE.

Declarația Schuman

Pe 9 mai se vor împlini 70 de ani de când ministrul francez de externe, Robert Schuman, a propus crearea unei Comunități Europene a Cărbunelui și Oțelului, primul pas pe calea către actuala UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
5
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Tue
3
Arhivă Radio Chișinău