Proprietarul aeroportului Domodedov a fost arestat

  • 19 Februarie 2016 12:29
Proprietarul aeroportului Domodedov a fost arestat

Proprietarul unuia din principalele aeroporturi din Moscova, Domodedovo, urmează să se prezinte vineri în fața instanței.

 Acesta a fost arestat joi sub suspiciunea de încălcare a normelor de siguranță, ceea ce a făcut posibilă comiterea atentatului terorist din ianuarie 2011, soldat cu 37 de morți, scrie Agerpres.

Dmitri Kamenșcik, un miliardar de 47 de ani, este acuzat de anchetatori, care cer punerea sa sub arest, de instituirea unui sistem de control la intrările în aeroport neconform cu reglementările în vigoare.

Aceasta i-a permis lui Magomed Evloev, autorul atentatului, să intre 'fără obstacole' în aeroportul Domodedovo și să declanșeze un dispozitiv exploziv în sala de sosiri, a declarat joi Comitetul de anchetă, organism însărcinat cu principalele investigații în Rusia, într-un comunicat.

Magomed Evloev făcea parte dintr-o grupare criminală având legături cu liderul rebeliunii islamiste din Caucaz, cecenul Doku Umarov (decedat între timp), care a revendicat atentatul.

Kamenșcik a sosit joi la sediul Comisiei de anchetă, unde a fost convocat ca simplu martor, îmbrăcat într-o geacă sport, un hanorac și pantaloni în stil militar. Anticipând arestarea sa, el a adus cu el un rucsac cu haine și obiecte de igienă personală, semn că se aștepta să fie reținut.

Într-un comunicat, aeroportul - unul din cele trei aeroporturi internaționale din capitala rusă (peste 30 milioane de pasageri în 2015) - a denunțat arestarea sa ca 'nefondată' și a asigurat că activitatea nu a fost afectată.

Apărarea subliniază în continuare că măsurile de securitate în aeroporturile ruse (controlul bagajelor și al pasagerilor printr-un detector de metale la intrare) au fost consolidate imediat după atentatul din 2011.

'Afirmăm cu tărie că securitatea aeroportului a fost și rămâne conform normelor' în materie, a insistat Kamenșcik miercuri în fața presei, subliniind că legea a 'evoluat'.

El a negat, de asemenea, orice 'conflict cu guvernul' ca fiind cauza acuzațiilor ce îl vizează.

Potrivit mai multor ziare ruse, arestarea lui Kamenșcik ar putea duce la vânzarea aeroportului către noi proprietari.

După atentat, autoritățile nu și-au ascuns iritarea privind structura extrem de complexă a controlului de pe Domodedovo. Statul deține o participație de blocaj în capitalul altor două aeroporturi internaționale din Moscova

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău