Proprietarii terenurilor afectate de lucrările de construcție a apeductului Chișinău - Strășeni - Călărași vor primi despăgubiri

  • 20 Noiembrie 2023 13:29
Proprietarii terenurilor afectate de lucrările de construcție a apeductului Chișinău - Strășeni - Călărași vor primi despăgubiri

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru a anunțat demararea procedurii de expropriere, în temeiul Legii privind declararea utilității publice de interes național pentru lucrările de construcție a apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași, transmite MOLDPRES.

După publicarea actului de expropriere în Monitorul Oficial al Republicii Moldova (16 noiembrie 2023), expropriatorul (Statul), va înainta proprietarilor de terenuri, în termen de 30 de zile, propunerea de expropriere. „După primirea propunerii de expropriere, proprietarii și titularii dreptului de folosință sau de alte drepturi reale asupra obiectelor supuse exproprierii sunt obligați să ia măsurile de conservare a acestora. La fel, din momentul primirii propunerii de expropriere, expropriatul, în decurs de 45 de zile, este în drept să-și dea sau nu consimțământul pentru o compensare imediată și echitabilă”, indică ADR Centru.

Conform sursei citate, plata despăgubirilor pentru bunurile imobile expropriate și pentru drepturile expropriate se face în baza propunerii de expropriere prin compensație bănească. Cuantumul despăgubirilor se transferă titularilor de drepturi într-un cont special deschis pe numele expropriatului, în monedă națională, în termen de 60 de zile de la momentul depunerii cererii cu privire la plata despăgubirilor.

Pentru facilitarea procedurii de expropriere, asigurarea unei comunicări eficiente și prevenirea impactului social al proiectului, la nivel de localități vor fi create Comisii de monitorizare a impactului social, care vor asigura participarea comunității la procesul de monitorizare a impactului, recepționare a reclamațiilor și de asistență a proprietarilor de terenuri.

Proiectul „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală” este finanțat de către Guvernul Germaniei prin intermediul băncii de stat ”Kreditanstalt für Wiederaufbau” (”KfW”) și Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală din Republica Moldova. Valoarea totală a proiectului constituie 25 milioane de euro, inclusiv contribuția țării noastre de 2,65 mln de euro. Termenul de implementare este octombrie 2025.

Conducta principală pentru transportul apei are o lungime de aproximativ 53 km și va asigura alimentarea cu apă potabilă în jur de 28 mii de locuitori din raioanele Strășeni și Călărași. În aliniamentul traseului sunt 192 de loturi de teren, inclusiv 103 aflate în proprietate privată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău