Proprietarii de imobile scumpe ar putea plăti o taxă suplimentară

  • 20 Iunie 2016 17:54
Proprietarii de imobile scumpe ar putea plăti o taxă suplimentară

Persoanele fizice care dețin imobile scumpe cu o valoare cadastrală ce depășește 1,5 milioane de lei și cu o suprafață mai mare de 120 de metri pătrați, vor achita o taxă suplimentară pe avere în valoare de 0,8% din valoarea imobilului.

 Aceste prevederi se regăsesc în noua lege privind politica bugetar fiscală, aprobată în lectură finală de către Parlament. De asemenea, deputații au menținut obligativitatea evaluarii bunurilor imobile o data la 3 ani, cu o amendă de 100 de mii de lei pentru neefectuarea acesteia, prevedere calificată drept abuzivă de mai mulți experți în domeniu.

Impozitul se referă la imobilul, cu excepția terenurilor, deținut de persoanele fizice  pe teritoriul Republicii Moldova, care are suprafața de 120 de metri pătrați și mai mult, iar valoarea de piață a acestuia depășește 1,5 milioane de lei. Valoarea estimată a acestor bunuri urmează a fi apreciată de către organele cadastrale teritoriale, iar cota impozitului va constitui 0,8%. În cazul în care bunul imobiliar este obiect al unui credit ipotecar sau a unui contract de leasing financiar, obiect al impunerii va constitui diferența pozitivă formată între valoarea estimată a bunului imobiliar și suma rămasă pînă la stingerea totală a creditului sau contractului de leasing financiar.

Experții salută introducerea unui nou impozit ”pe avere” însă se arată sceptici în privința aplicării acestuia. Solicitat de Radio Chișinău, directorul Institutului Economiei de piață, Roman Chirca, a menționat că cel mai probabil acesta va fi aplicat pe etape, din cauza procedurii complicate de sistematizare și evaluare a imobilelor care ar face parte din categoria celor impozabile.

De asemenea în noua politică bugetar-fiscală, autoritățile au păstrat obligativitatea de reevaluare a imobilelor o dată la trei ani. Persoanele fizice o vor face gratuit, iar persoanele juridice din cont propriu. Cei care nu se vor conforma legii vor fi sancționați cu o amendă de 100 de mii de lei.

Expertul Roman Chirca, califică această prevedere drept una abuzivă, în situația ain care majoritatea proprietarilor de imobile, în special din zonele rurale nu vor fi la curent cu noile prevederi. Totodată, el nu exclude simplificarea mecanismului de evaluare și aplicarea graduală a acestei legi.

Potrivit prevederilor legale, impozitul pe imobil urmează a fi achitat annual, până la 1 noiembrie, ca ulterior acest mechanism de impozitare să fie aplicat și pe alte bunuri de mare valoare. Suma estimată care ar putea să vină în bugetul țării, ar varia astfel între 75 și 100 de milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:2,57 m/s
Sat
11
Sun
9
Mon
8
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău