Promovarea în funcție a judecătorului Vladislav Clima se amână

  • 24 Ianuarie 2020 12:10
Promovarea în funcție a judecătorului Vladislav Clima se amână

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM ) a aprobat în cazul mai multor magistrați remiterea materialelor pentru examinare în Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor și Colegiul pentru selecție și cariera judecătorilor. Nu și în cazul judecătorului de la Curtea de Apel Chișinău, Vladislav Clima.

Chestiunea cu privire la promovarea în funcție administrativă sau în instanța ierarhic superioară a judecătorului a fost amânată, transmite IPN.

Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a declarat că în privința magistratului Clima există mai multe obiecții. Potrivit lui, în spațiul public a fost prezentată o hotărâre, pe care a pronunțat-o Vladislav Clima, cu privire la încasarea a 700 de mii de dolari de la o firmă din off-shore în folosul unei firme din Moldova. Anterior, inspectorii au constatat în urma controlului că dosarul a fost ridicat de Procuratura Anticorupție. Președintele CSM a solicitat de la procuratură informații, dacă este sau nu pornit proces penal în privința acestui caz și dacă este vizat judecătorul Clima.

Un alt caz, în care ar fi vizat judecătorul, se referă la o hotărâre a Curții de Apel Chișinău, prin care unei firme i-a fost atribuit un teren de 1,1 ha dintr-un parc public. Decizia instanței de apel a fost casată de Curtea Supremă de Justiție. Inspecția Judiciară urmează să verifice acțiunile judecătorilor în acest caz.

Ministrul justiției, Fadei Nagacevshi, a declarat că există multe acte judecătorești casate și nu în toate cazurile sunt pornite astfel de proceduri. Or, în opinia sa, când este vorba despre promovarea unui magistrat este de competența Colegiului de evaluare să stabilească dacă există elemente ce pun la îndoială integritatea și profesionalismul judecătorului. „Mie îmi pare că noi astăzi utilizăm duble standarde pe motivul unor lupte care s-au petrecut în cadrul sistemului instanțelor judecătorești, inclusiv pe data de 27 septembrie 2019. Noi știm foarte bine că Vladislav Clima, de asemenea, a participat la Adunarea Generală a Judecătorilor. Și dacă acesta este motivul, nu știu dacă trebuie să utilizăm ceea ce s-a întâmplat pe 27 septembrie drept cauză pentru a-l bloca să meargă și să-și încerce șansa”, a declarat ministrul.

În urma deliberărilor, CSM a decis să amâne remiterea materialelor pentru examinare în Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor și Colegiul pentru selecție și cariera judecătorilor în cazul lui Vladislav Clima. Totodată, s-a decis remiterea materialelor în cazul judecătorilor Dmitrii Fujenco, Viorica Severin, Aliona Miron, Roman Pascari, Ion Dadu, Ludmila Iarmaliuc.

În cadrul aceleiași ședințe a fost aprobat planul de activitate al Inspecției judiciare pentru anul 2020. Conform acestuia, urmează să fie verificate cinci instanțe, prin prisma activității organizatorice. Este vorba despre înregistrarea, predarea dosarelor, întocmirea hotărârilor, executarea hotărârilor judecătorești, precum și eficiența managerială.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău