Promovarea calității și incluziunii, obiectivele principale ale Săptămânii Globale de Acțiune pentru Educație

  • 24 Aprilie 2018 13:25
Promovarea calității și incluziunii, obiectivele principale ale Săptămânii Globale de Acțiune pentru Educație

Subiectul educației în Republica Moldova este abordat în contextul Săptămânii Globale de Acțiune pentru Educație, care se desfășoară concomitent în 100 de țări.

La 24 aprilie 2018, Alianța ONG-lor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF) a desfășurat conferința de presă cu subiectul: „Lansarea celei de-a V-a ediții a Săptămânii Globale de Acțiune pentru Educație (GAWE)”Tematica din acest an a evenimentului subliniază importanța finanțării domeniului educației, încurajarea implicării și participării civice și apelul către autorități de a-și ține promisiunile privind implementarea agendei 2030 și Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 4 – Educație de calitate.

Liliana Rotaru, președinte al asociației obștești CCF Moldova (copil, comunitate, familie) a spus că doar în ultimii 7-8 ani sunt înregistrate progrese în promovarea dreptului fiecărui copil la educație de calitate. Mai multe lucruri promise nu au fost finalizate și se cere urgentarea lor.

De exemplu, încă circa 1000 de copii cu cerințe educaționale speciale învață în școli speciale, cu componentă rezidențială, separați de familia lor. Nici grădinițele nu sunt în totalitate pregătite pentru a accepta copii cu cerințe educaționale speciale.

În instituțiile de învățământ nu există suficiente resurse umane, iar infrastructura nu este adaptată pentru copiii care se deplasează în scaune cu rotile. În special în localitățile rurale, drumul și transportul public nu pot fi utilizate de către acești copii.

„Sunt încă multe bariere în asigurarea accesului la o educație de calitate”, a spus Liliana Rotaru.

Natalia Strogoteanu, de la Centrul Media pentru Tineri, a menționat că nu doar societatea civilă trebuie să fie implicată în promovarea educației de calitate, care înseamnă educație incluzivă, prietenoasă, accesibilă pentru toți copiii, dar și autoritățile. Doar printr-un efort comun se va reuși obținerea unei educații de calitate pe care Republica Moldova s-a angajat să o implementeze până în anul 2030, potrivit Strategiei de Dezvoltare Durabilă.

În Săptămâna Globală de acțiune pentru educație vor fi organizate mai multe activități. Printre acestea este și o sesiune de informare a studenților de la Universitatea „Ion Creangă”, unde sunt pregătiți viitorii pedagogi.

Joi, 26 aprilie, va avea loc o masă rotundă pentru promovarea educației incluzive în Republica Moldova.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:2,06 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău