Promo-LEX | Tortura și violența domestice persistă în Republica Moldova
-
13 Octombrie 2016 17:48
Republica Moldova mai are probleme serioase la capitolul combaterea torturii și a violenței domestice.
În ceea ce privește tortura, în pofida tuturor încercărilor și eforturilor care se depun pentru a o elimina, fenomenul încă mai persistă în Moldova. La capitolul violența în familie, este vorba de insuficiența unor instituții specializate care ar oferi asistență juridică, dar și psihologică victimelor violenței în familie. Despre aceasta a declarat într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă directorul executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole, transmite IPN.
Ion Manole susține că fenomenul violenței în familie este foarte răspândit în Moldova și autoritățile ar trebui să aloce bani din bugetul de stat pentru a oferi o asistență largă tuturor victimelor. Actualmente sunt disponibile 181 de locuri pentru victimele violenței domestice care au nevoie de cazare. În același timp, încă 175 de persoane așteaptă să fie internate sau primite în astfel de centre specializate.
„Legislația noastră oferă posibilitatea acestor persoane să beneficieze gratuit de asistența juridică, însă situația reală din teren arată că ele nu au această posibilitate, iar lipsa unei asistențe juridice calificate și rapide complică situația și mai mult pentru aceste persoane. Iar odată cu femeile, pentru că femeile sunt în mare parte victimele violenței domestice, suferă și copiii”, spune Ion Manole.
La capitolul tortură, în pofida eforturilor întreprinse, acest fenomen încă persistă, spune Ion Manole. Tortură pot fi considerate și condițiile de detenție, în special subfinanțarea sănătății sau a serviciilor medicale care trebuie asigurate de către stat. O problemă este că nu se respectă Convenția împotriva torturii, care prevede că probele obținute în urma aplicării torturii nu pot fi folosite ca mijloace probatorii în instanțele de judecată, dar în Moldova acestea încă se mai iau în considerație.