Promo-LEX | Situația școlilor cu predare în grafia latină din Transnistria la 1 septembrie 2017

  • 01 Septembrie 2017 23:36
Promo-LEX | Situația școlilor cu predare în grafia latină din Transnistria la 1 septembrie 2017

Încălcarea dreptului la educație pentru elevii celor opt școli cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană a devenit o normă după ani de abuz din partea administrației din stânga Nistrului.

Și în acest an careul a fost unul mai puțin solemn în aceste instituții de învățământ, unii dintre directori fiind preîntâmpinați la telefon despre interzicerea intonării imnului de stat și a arborării drapelului. Prin prezența lor la evenimentele de deschidere a anului școlar, reprezentanții miliției continuă să intimideze elevii și profesorii. În acest an, ei au putut fi observați la Gimnaziul din s. Corjova, Liceul Teoretic “Lucian Blaga” din Tiraspol, dar și Gimnaziul din s. Roghi.

De menționat este că la Gimnaziul din s. Roghi s-au deplasat un număr mai mare de milițieni, comparativ cu anii precedenți, în preajma instituției au fost observate trei autovehicule și aproximativ 10 reprezentanți ai miliției (vedeți mai jos imagini).

Amintim că, situația școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană rămâne una critică.  La aproape 5 ani de la pronunțarea Hotărârii Curți Europene pentru Drepturile Omului în cauza Catan și alții, aceasta rămâne executată. Prin Hotărârea CtEDO din data de 19.10.2012 a recunoscut violarea Articolului 2 Protocol 1 – Dreptul le Educație în raport cu Federația Rusă, detalii aici: https://goo.gl/Rf84dw

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău