Promo-LEX | Sistemul electoral mixt riscă să pună în pericol caracterul liber și corect al viitoarelor alegeri parlamentare

  • 12 Septembrie 2018 13:44
Promo-LEX | Sistemul electoral mixt riscă să pună în pericol caracterul liber și corect al viitoarelor alegeri parlamentare

Implementarea sistemului electoral mixt, adoptat în iulie 2017, riscă să pună în pericol caracterul liber și corect al viitoarelor alegeri parlamentare din 24 februarie 2019. Noua lege abundă de carențe care riscă să compromită aplicarea sa, fiind adoptată în grabă, cu dezbateri insuficiente. Acestea sunt câteva dintre îngrijorările prezentate de experții Asociației Promo-LEX în cadrul conferinței anuale a OSCE pe drepturile omului care are loc în aceste zile la Varșovia.

Peste 1.500 de reprezentanți ai guvernelor și societății civile din statele membre ale OSCE participă la conferința anuală care are loc zilele acestea în capitala Poloniei, Varșovia, și în care sunt dezbătute principalele probleme și lacune în domeniul respectării drepturilor omului. O serie de îngrijorări ce țin de sistemul mixt de vot adoptat anul trecut de Parlamentul de la Chișinău au fost enunțate de către experții Asociației Primo-LEX care participă la eveniment, potrivit  directorului Programului de monitorizare a proceselor democratice din cadrul organizației, Pavel Postică.

Promo-LEX s-a arătat îngrijorat de intervenția abuzivă a autorităților judecătorești în procesul electoral prin invalidarea alegerilor pentru primaria Chișinăului.

„Nu putem trece cu vederea, chiar dacă un proces electoral are loc cu anumite încălcări minore, sau majore, dar o intervenție brutală a unei autorități publice poate reduce la nimic votul a peste 400 de mii de alegători în cazul Municipiului Chișinău, cine știe ce se poate întâmpla în cazul alegerilor parlamentare”, spune Pavel Postică.

Promo LEX se mai declară îngrijorat de o posibilă utilizarea abuzivă a resurselor administrative în campaniile electorale.

Amintim că sistemul mixt de vot a fost adoptat în iulie 2017, cu voturile deputaților din coaliția de guvernare și ale celor socialiști. Aceștia declarau atunci că modificarea sistemului electoral va crea o mai bună legătură între deputați și alegători și că reforma respectivă ar fi susținută pe larg de către cetățeni. Proiectul a fost expertizat și de Comisia de la Veneția, care a recomandat să nu fie adoptat. Autorii însă susțineau că ar fi ținut cont de marea majoritate a recomandărilor experților internaționali.

Conferința OSCE pe drepturile omului se desfășoară pe parcursul a două săptămâni, în perioada 10-21 septembrie, fiecare zi fiind rezervată dezbaterii unui anumit subiect.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
22,88 °C
cer senin
Umiditate:73 %
Vint:4,6 m/s
Tue
24 °C
Wed
21 °C
Thu
22 °C
Fri
17 °C
Sat
14 °C

Curs oficial BNM 25 Iunie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7388 0.1523
USD 18.2039 0.0003
RON 4.3952 0.0380
UAH 0.6967 0.0026
RUB 0.2894 0.0006
Arhivă Radio Chișinău