Promo-LEX | Doar majorarea numărului de secții de votare pentru cetățenii aflați peste hotare va asigura un vot incluziv

  • 16 Octombrie 2018 13:07
Promo-LEX | Doar majorarea numărului de secții de votare pentru cetățenii aflați peste hotare va asigura un vot incluziv

Promo-LEX insistă ca repartizarea secțiilor de votare de peste hotare pe circumscripții să se facă strict în baza unor calcule matematice bazate pe criteriile definite de Codul electoral, fără atitudini de natură subiectivă. Într-o analiză publicată pe pagina web a Asociației se menționează că asigurarea unui vot incluziv pentru cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare în ziua alegerilor va fi posibil doar în condițiile majorării numărului de secții de votare, comparativ cu alegerile prezidențiale din 2016.

Concomitent, urmează a fi luate măsuri pentru a preveni situațiile înregistrate la alegerile anterioare când la unele secții de votare s-au înregistrat un număr de 2500 alegători și mai mulți. În opinia experților Promo-LEX, doar repartizarea unui număr de 5000 de buletine de vot unei secții de votare peste hotare nu va soluționa problemele manifestate în cadrul scrutinului electoral precedent – mai ales în contextul unui sistem electoral mixt. 

Asociația Promo-LEX solicită constituirea unui număr mai mare de secții de votare peste hotarele Republicii Moldova pentru alegerile din 24 februarie 2019, cu amplasarea geografică a acestora în strictă concordanță cu criteriile legale prevăzute. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău